MENI
11.4.2016

Predsjedavajući Doma naroda Ognjen Tadić i zamjenica predsjedavajuće Komisije za vanjske poslove Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH Nermina Kapetanović učestvuju u radu Globalne konferencije Parlamentarne mreže Svjetske banke i MMF-a



Predsjedavajući Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) Ognjen Tadić i zamjenica predsjedavajuće Komisije za vansjke poslove Predstavničkog doma PSBiH Nermina Kapetanović učestvuju u radu Globalne konferencije Parlamentarne mreže Svjetske banke i Međunarodnog monetarnog fonda (MMF), koja je juče počela u Vašingtonu. 

Pozdravljajući učesnike trodnevne konferencije, a riječ je o više od 200 članova parlamenata iz cijelog svijeta, lidere civilnog društva, te zvaničnike Svjetske banke i MMF-a, gospodin Tadić predstavio je aktuelnu političku, društvenu i ekonomsku situaciju u BiH.
Ističući da je BiH, dvadeset godina nakon teškog građanskog rata, demokratsko društvo u razvoju, gospodin Tadić rekao je da BiH ima stabilne odnose sa NATO-om, Ruskom Federacijom i islamskim zemljama, te da je, kao i sve zemlje regiona, strateški zainteresirana za priključenje Evropskoj uniji. 

Navodeći da u BiH postoje ekonomski problemi, gospodin Tadić istaknuo je da je za napredak neophodan društveni red, mnogo više efikasnog rada i produktivno postupanje sa prirodnim i društvenim resursima koji nam stoje na raspolaganju, a koji su ogromni i kvalitetni. „Nemamo prava na zadovoljstvo prije nego što unaprijedimo našu ekonomiju i u što većoj mjeri zaposlimo naše stanovništvo“, poručio je Tadić obraćajući se učesnicima Globalne konferencije Parlamentarne mreže Svjetske banke i MMF-au Vašingtonu. (Govor predsjedavajućeg Doma naroda PSBiH Ognjena Tadića u cjelosti možete pogledati ovdje)

Ovogodišnji program Globalne konferencije fokusiran je na razmatranje pitanja nejednakosti kroz prizmu privrednog rasta i razvoja, na pitanje klimatskih promjena i rješenja za čistu energiju, na pitanje političkih implikacija i ekonomskih posljedica međunarodnih migracija, kao i na provođenje održivih razvojnih ciljeva. (kraj)


PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću