MENI
15.4.2016

Delegacija Parlamentarne skupštine BiH u Parlamentarnoj skupštini Vijeća Evrope na proljećnom zasjedanju PSVE



Delegacija Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine u Parlamentarnoj skupštini Vijeća Evrope (PSVE) učestvovat će u radu drugog dijela redovnog godišnjeg zasjedanja PSVE, koje će se od 18. do 22. aprila ove godine održati u Strazburu. 

Na dnevnom redu proljećnog zasjedanja PSVE naći će brojna aktuelna pitanja i izazovi, poput snažnijeg evropskog odgovora na problem terorizma, kao i na problem izbjegličke krize i prisilnih migracija. S tim u vezi, bit će razmotrena situacija na Zapadnom Balkanu u pogledu ljudskih prava izbjeglica i migranata. 

Kako je najavljeno bit će razmotreni i brojni zahtjevi delegacija da se u dnevni red zasjedanja PSVE po hitnoj proceduri uvrste i rasprave o nedavnoj tragičnoj eskalaciji konflikta u Nagorno – Karabahu, kao i o sigurnosnoj situaciji u zemljama članicama Vijeća Evrope, te poboljšanju saradnje u razbijanju terorističkih mreža nakon posljednjih terorističkih napada u Evropi. 

Najavljena su i obraćanja predsjednika Evropske komisije Jean – Clauda Junckera, predsjednika Austrije Heinza Fishera, premijera Turske Ahmeta Davutoglua i premijera Gruzije Giorgija Kvirikashvilija. 

Tokom proljećnog zasjedanja PSVE bit će prezentiran izvještaj o radu komesara za ljudska prava Vijeća Evrope za 2015. godinu, te obavljena rasprava o nizu drugih pitanja iz nadležnosti PSVE. (kraj)

PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću