MENI
16.4.2016

Članovi rukovodstva oba doma Parlamentarne skupštine BiH u Splitu razgovarali sa predsjednikom Hrvatskog sabora



Predsjedavajući Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) Mladen Bosić, njegova zamjenica Borjana Krišto i zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda PSBiH Bariša Čolak razgovarali su danas u Splitu sa predsjednikom Hrvatskog sabora Željkom Reinerom o unapređenju bilateralnih odnosa dvije prijateljske zemlje i realizaciji regionalnih projekata od interesa za BiH i Hrvatsku. 

Tokom sastanka, koji je održan na marginama 14. Konferencije predsjednika parlamenata Jadransko-jonske inicijative, gospodin Bosić zahvalio je gospodinu Reineru na gostoprimstvu prilikom nedavne posjete rukovodstva Predstavničkog doma PSBiH Hrvatskoj, kao i na vrlo dobroj organizaciji Konferencije u Splitu. 

Naglašavajući da je zajednički interes dvije zemlje da odnosi budu što bolji i relaksiraniji, gospodin Bosić naglasio je da bilateralni odnosi BiH i Hrvatske idu uzlaznim putem, te izrazio nadu da će tako biti i ubuduće.

Predsjedavajući Predstavničkog doma PSBiH posebno je naglasio značaj uloge Hrvatske, kao zemlje s kojom BiH ima najdužu granicu, za političku situaciju u BiH. S tim u vezi, gospodin Bosić ocijenio je kao legitimno interesovanje Hrvatske za poziciju hrvatskog naroda, kao jednog od tri konstitutivna naroda u BiH.

Zamjenica predsjedavajućeg Predstavničkog doma PSBiH Borjana Krišto također se zahvalila gospodinu Reineru na pomoći i podršci Hrvatske u procesu euroatlantskih integracija BiH, kao i za zalaganje za ravnopravnu ustavnopravnu poziciju Hrvata u BiH. 

Predsjednik Hrvatskog sabora Željko Reiner naglasio je da je stabilnost i funkcionalnost, te evropski put BiH od ključnog značaja za Hrvatsku. Zbog toga će, kako je naglasio, Hrvatska pomogati evropski put BiH na sve moguće načine, uključujući i političko lobiranje među zemljama članicama Evropske unije, kao i tehničku pomoć u procesu evropskih integracija.

Dvije delegacije razmijenile su mišljenja o projektima od zajedničkog interesa u okviru Jadransko-jonske inicijative, posebno o Jadransko-jonskom auto-putu, te o Jadransko-jonskom naftovodu i plinovodu, kao alternativnim izvorima energije za južnu i srednju Evropu. 

Rukovodstva dva parlamenta naglasila su da se raduju predstojećoj posjeti predsjednika Hrvatskog sabora Bosni i Hercegovini sredinom maja ove godine. (kraj)


PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću