MENI
18.4.2016

Održana 20. sjednica Zajedničke komisije za ljudska prava


Na 20. sjednici Zajedničke komisije za ljudska prava Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) usvojen je Izvještaj o radu Vijeća ministara BiH za 2015. godinu, u dijelu nadležnosti Zajedničke komisije, za sljedeće institucije: Ministarstvo civilnih poslova BiH, Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice BiH, Ministarstvo sigurnosti BiH, Služba za poslove sa strancima, Institucija ombudsmana za zaštitu potrošača BiH, Agencija za predškolsko, osnovno i srednje obrazovanje, Agencija za razvoj visokog obrazovanja i Fond za povratak.

Zajednička komisija prihvatila je i u dalju parlamentarnu proceduru uputila Izvještaj o radu za 2015. godinu Nezavisne komisije za praćenje uvjeta boravka u zavodima, postupanje i poštivanje ljudskih prava osoba nad kojima se izvršavaju krivične sankcije i druge mjere koje je u krivičnom postupku izrekao Sud BiH, strani sudovi za djela predviđena Krivičnim zakonom BiH ili međunarodnim ugovorom čiji je potpisnik BiH ili drugi sud u skladu sa zakonom BiH.

Članovi Komisije primili su k znanju činjenicu da je Parlamentarna skupština BiH usvojila Izvještaj o radu parlamentarnog vojnog povjerenika BiH za 2015. godinu.

Za narednu sjednicu odgođeno je izjašnjavanje o Prijedlogu mišljenja o Izvještaju Grupe država protiv korupcije (GRECO) iz četvrtog kruga evaluacije za BiH i o Prijedlogu za dopunu Poslovnika Predstavničkog doma i Doma naroda PSBiH.

Komisija je upoznata s obavještenjem sekretarke Zajedničke službe PSBiH o dostavljenoj informaciji Instituciji ombudsmana za ljudska prava PSBiH u vezi sa pristupom u PSBiH za osobe s invaliditetom. Zaključeno je da sekretarka Zajedničke službe PSBiH pruži punu podršku Instituciji ombudsmana prilikom sačinjavanja nove informacije o ovoj problematici, kao i da Sekretarijat PSBiH u saradnji sa Službom za zajedničke poslove institucija BiH učini sve kako bi se otklonile prepreke za pristup u PSBiH za osobe s invaliditetom.

Članovi Zajedničke komisije obavili su raspravu o inicijativi za formiranje nove komisije za ispitivanje istine o stradanjima Srba u Sarajevu u periodu od 1992. do 1995. godine. (kraj) 

PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću