MENI
22.5.2015

Zamjenici predsjedavajućeg Doma naroda Ognjen Tadić i Safet Softić u Hagu učestvovali na godišnjoj konferenciji Udruženja evropskih senata



Zamjenici predsjedavajućeg Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) Ognjen Tadić i Safet Softić učestvovali su danas u Hagu u radu 16. konferencije Udruženja evropskih senata, na kojoj su najviši predstavnici gornjih domova evropskih parlamenata raspravljali o ulozi i savremenom funkcioniranju senata u dvodomim (bikameralnim) parlamentarnim sistemima. 

Gospodin Tadić obratio se učesnicima konferencije u okviru rasprave o slabim i jakim ovlaštenjima senata u dvodomom parlamentarnom sistemu. U svom obraćanju on je opisao je strukturu i način izbora Doma naroda PSBiH, te naglasio važnost postojanja bikameralnog parlamentarnog sistema u složenim državama kakva je Bosna i Hercegovina.

Tokom konferencije, čiji je domaćin bio Senat Holandije, gospodin Tadić bio je gost na prijemu koji je predstavnicima gornjih domova evropskih parlamenata priredio Njegovo veličanstvo kralj Holandije. U razgovoru sa Njegovim veličanstvom predstavnici senata prenijeli su iskustva u vezi sa funkcioniranjem bikameralnog sistema, nadležnostima senata i ulogom senata u procesu političkog odlučivanja u svakoj državi. 

Na marginama ove značajne konferencije, koja se održava jednom godišnje u nekoj od evropskih zemalja sa dvodomim parlamentarnim sistemom, zamjenici predsjedavajućeg Doma naroda PSBiH Ognjen Tadić i Safet Softić imali su i niz korisnih bilateralnih kontakata sa najvišim predstavnicima evropskih senata.(kraj)


PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću