MENI
19.4.2016.

Одржана 9. сједница Комисије за спољну трговину и царине



На 9. сједници Комисије за спољну трговину и царине Представничког дома Парламентарне скупштине Босне и Херцеговине (ПСБиХ) усвојен је Извјештај о раду Савјета министара Босне и Херцеговине за 2015. годину у дијелу који се односи на надлежности Комисије за спољну трговину и царине, као и на рад сљедећих институција:
  • Министарства спољне трговине и економских односа БиХ,
  • Канцеларије за ветеринарство БиХ,
  • Управе БиХ за заштиту здравља биља,
  • Канцеларије за хармонизацију и координацију система плаћања у пољопривреди, исхрани и руралном развоју БиХ,
- Агенције за безбједност хране БиХ.

Уз овај Извјештај, Комисија је усвојила и закључак којим се од Министарства спољне трговине и економских односа БиХ тражи да достави информацију о међународним споровима који се против БиХ воде у вези са заштитом интелектуалног власништва. 

Такође, Комисија је закључком задужила Министарство спољне трговине и економских односа БиХ да, заједно са Министарством иностраних послова БиХ, размотри могућност олакшавања протока људи, роба и услуга између држава насталих на територији бивше Југославије. У вези с усвојеним Извјештајем о раду Савјета министара БиХ за 2015. годину, Комисија је од Министарства спољне трговине и економских односа БиХ затражила да у наредном периоду, у сарадњи са Институтом за стандардизацију и Институтом за акредитовање БиХ, посвети пажњу и уложи напоре на доношењу цјелодржавне стратегије развоја квалитета у БиХ како би се обезбједила проходност роба (увоз и извоз) у складу са међународном стандардима. 

Комисија је к знању примила Информацију Правобранилаштва БиХ о два арбитражна поступка који су у току и то:
  • арбитражни поступак поводом тужбе „Strabaga AG“ из Аустрије против Министарства комуникација и транспорта БиХ, и
  • арбитражни поступак поводом тужбе/захтјева „Електрогосподарства Словеније – Развој ин инжењеринг“ против Босне и Херцеговине. 
У вези с овом Информацијом, Комисија је задужила Правобранилаштво БиХ да проведе све мјере и радње и да учини додатне напоре како би штета по Босну и Херцеговину била што мања.

Расправљајући о текућим питањима, Комисија је закључком затражила од Управе за индиректно опорезивање БиХ да Комисији достави став о писму шпедитера и проблемима у њиховом раду који се наводе у том писму. Истовремено, Секретаријат Комисије задужен је да организује посјету чланова Комисије регионалним центрима Управе за индиректно опорезивање БиХ у Тузли и у Бањалуци. 

Комисија за спољну трговину и царине на данашњој сједници усвојила је и закључак којим се од Предсједништва БиХ и Министарства иностраних послова БиХ тражи информација о томе које се мјере и радње предузимају на побољшању спољнотрговинске размјене и уклањању баријера у пословању између Босне и Херцеговине и Косова. (крај)


ПРЕС
КОНТАКТ
Сектор за односе с јавношћу