MENI
21.4.2016

Članovi Komisije za finansije i budžet Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH posjetili Ministarstvo odbrane BiH


Predsjedavajuća Komisije za finansije i budžet Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) Ljilja Zovko, zamjenik predsjedavajuće Sifet Podžić i članica Komisije Zdenka Džambas boravili su danas u posjeti Ministarstvu odbrane BiH i sa ministricom odbrane BiH Marinom Pendeš razmijenili mišljenja o unaprjeđenju poslovanja i otklanjanju nedostataka sadržanih u revizorskom finansijskom izvještaju iz 2014. godine, u kome je Ministarstvo dobilo mišljenje s rezervom sa skretanjem pažnje.

Prema riječima ministrice odbrane Marine Pendeš, Ministarstvo je donijelo Plan za otklanjanje utvrđenih nedostataka u Izvještaju revizije za 2014. godinu, u kojem su jasno definirane aktivnosti, nosioci aktivnosti i rokovi za njihovu realizaciju. Kako je pojasnila, iz Plana je vidljivo da Ministarstvo poduzima određene aktivnosti na realizaciji preporuka, ali i da sve preporuke nisu u nadležnosti ove institucije već je potrebna saradnja i drugih tijela, prvenstveno ministarstava sa nivoa države i vlada entiteta.

Predstavnici Ministarstva informirali su članove Komisije i o tome da je izrađen Akcijski plan za provođenje preporuka iz revizije učinka o temi „Smještaj djelatnih vojnih osoba u Ministarstvu odbrane“, te poručili da će o daljim aktivnostima u vezi sa ovim pitanjem blagovremeno izvjestiti Komisiju za finansije i budžet.

Također, članovi Komisije razgovarali su danas i sa direktorom Agencije za identifikaciona dokumenta, evidenciju i razmjenu podataka (IDDEEA) Edimom Nesimijem o unaprjeđenju poslovanja i otklanjanju nedostataka sadržanih u revizorskom finansijskom izvještaju iz 2014. godine.

S obzirom na to da je i IDDEEA u 2014. godini od Ureda za reviziju dobila mišljenje s rezervom sa skretanjem pažnje, na sastanku je naglašeno da posebnu pažnju treba posvetiti ispunjenju preporuka koje se tiču postupka nabavke obrazaca putnih isprava, kao i nedovoljno efikasnom sistemu javnih nabavki koji, kako je rečeno, može utjecati na transparentnost postupka nabavke službenih vozila.

Direktor IDDEEA-e upoznao je članove Komisije da su neke od preporuka Ureda za reviziju institucija BiH realizirane, ali i da se kontinuirano provode aktivnosti s ciljem otklanjanja nedostataka koji su iskazani kroz preporuke Ureda u revizorskim finansijskim izvještajima za 2014. godinu. (kraj) 

PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću