MENI
21.4.2016

Delegacija Parlamentarne skupštine BiH u Parlamentarnoj skupštini Vijeća Evrope učestvuje u radu redovnog proljetnog zasjedanja PS Vijeća Evrope



Aprilsko zasjedanje Parlamentarne skupštine Vijeća Evrope obilježeno je raspravom o izbjegličkoj i migrantskoj krizi u Evropi, snažnijem odgovoru Evrope na priliv izbjeglica iz Sirije, ljudskim pravima izbjeglica i migranata na Zapadnom Balkanu, kao i o novom izazovu prisilne migracije. 

Predsjedavajući Delegacije PSBiH u PSVE Senad Šepić pozvao je, u sklopu rasprave o ovim temama, na podršku Evropske unije (EU) zemljama Zapadnog Balkana, te ukazao na moguću prijetnju prema kojoj bi zemlje ovog regiona od zemalja tranzita mogle postati zemlje krajnje destinacije za izbjeglice. Zato je, naglasio je predsjedavajući naše Delegacije, potreban jasniji zajednički odgovor EU na migrantsku krizu.

Poslanicima su se tokom zasjedanja obratili i predsjednik Evropske komisije Jean – Claud Juncker, predsjednik Austrije Heinz Fisher, predsjednik Vlade Turske Ahmed Davutoglu, predsjednik Vlade Gruzije Giorgi Kvirikashvili i ministar vanjskih poslova Španije Jose Manuel Garcia Margallo. 

Obraćajući se gostima u dijelu predviđenom za pitanja, predsjedavajući Delegacije PSBiH Senad Šepić pozvao je Evropsku komisiju da hitno dostavi upitnik za BiH. Šepić je također pozvao na proširenje saradnje i ekonomskih odnosa sa Turskom, na nastavak podrške Austrije našoj zemlji na putu ka EU i na dalje jačanje ekonomskih odnosa s tom prijateljskom zemljom.

Tokom boravka u Strazburu Šepić se sastao i sa novoizabranim šefom delegacije Hrvatske Jasenom Mesićem, kojeg je posebno informirao o stavu BiH o pitanju izgradnje odlagališta za nuklearni otpad u Trgovskoj Gori, na granici sa našom zemljom.
Inače, Delegaciju PSBiH na zasjedanju PS Vijeća Evrope, uz predsjedavajućeg Šepića, čine njegova zamjenica Borjana Krišto, te članovi Delegacije Milica Marković i Saša Magazinović. (kraj)

PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću