MENI
21.4.2016.

Чланови Делегације ПСБиХ у ПСНАТО Никола Ловриновић и Асим Сарајлић учествовали на 91. Rose – Roth семинару



Предсједавајући Делегације Парламентарне скупштине Босне и Херцеговине у Парламентарној скупштини НАТО-а (ПСНАТО) Никола Ловриновић и његов замјеник Асим Сарајлић учествовали су у раду 91. Rose – Roth семинара, који је, у организацији ПСНАТО-а и оба дома Парламента Краљевине Мароко, одржан у Рабату. 

Делегације земаља учесница скупа позвале су на сарадњу, посебно земаља региона Средњег истока и Сјеверне Африке (MENA), с циљем успостављања стабилности у подручју Медитерана. 

Током расправе о јединственој међународној стратегији у супротстављању безбједносним изазовима у земљама MENA, изражена је крајња забринутост и осуђени су сви терористички акти у којима су убијени бројни невини људи. 

Представници земаља муслиманског свијета позвани су на јединство у борби против нарастајућег зла. С тим у вези, учесници Rose – Roth семинара посебно су инсистирали на јасном међународном, дипломатском и војном одговору на стање у Сирији, Либији и Ираку.
Изражена је неподијељена забринутост стањем у Либији, те упућен позив да се трага за рјешењима која ће стабилизовати стање у тој земљи. 

Кад је ријеч о одговору НАТО-а на кризе у земљама MENA, истакнут је значај јединственог приступа и предузимања мјера у сређивању стања и помоћи онима који желе мир и нормалан развој земаља тог региона.
Изражена је потреба даље реформе безбједносног сектора у земљама MENA региона, те су државе чланице НАТО-а позване да помогну онима који желе стабилизацију прилика у региону. 

У вези с актуелном мигрантском кризом, делегације су позвале на сарадњу и успостављање заједничких пројеката за рјешавање кризе. Земље транзита позване су на успостављање дијалога и парламентарне дипломатије, контроле граница, као и на хумано поступање према избјеглицама и мигрантима у земљама транзита.
Све међународне организације такође су позване да пруже помоћ избјеглицама и мигрантима. (крај)

ПРЕС
КОНТАКТ
Сектор за односе с јавношћу