MENI
25.4.2016

Održana tematska sjednica Zajedničke komisije za ljudska prava o slobodi izražavanja i slobodi medija


Zajednička komisija za ljudska prava Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) danas je, u saradnji sa Misijom OSCE-a u BiH, organizirala tematsku sjednicu o slobodi izražavanja i slobodi medija.

Govoreći o izazovima u ostvarivanju prava na slobodu izražavanja i slobodu medija kao osnovnih elemenata demokratskog društva, učesnici konferencije istaknuli su da brojni međunarodni dokumenti u oblasti ljudskih prava, od kojih su neki sastavni dio Ustava BiH, ustava entiteta, Brčko Distrikta i kantona, definiraju elemente slobode izražavanja i slobode medija. Uvodeći ova prava i slobode u pravni sistem, te usvajajući zakone o slobodi pristupa informacijama i o zaštiti od klevete, BiH je stekla napredan pravni okvir u ovoj oblasti, poručeno je tokom tematske sjednice.

Učesnicima današnjeg skupa obratila se predstavnica OSCE-a za slobodu medija Dunja Mijatović, koja je istaknula da je i PSBiH mjesto gdje se trebaju tražiti i naći odgovori kada je riječ o napadima na novinare, kao i o zloupotrebi medijskih sloboda. Prema njenim riječima, demokratske rasprave u parlamentu, kao i usvajanje odgovarajućih zakonskih propisa vode depolitizaciji i uređivačkoj nezavisnosti medija, te institucionalnoj zaštiti novinara i medija.

Obraćajući se prisutnima, predsjedavajući Zajedničke komisije Borislav Bojić istaknuo je da ovo tijelo ima za cilj da, kroz parlamentarni nadzor, preuzme aktivnu ulogu u sagledavanju de facto stanja u primjeni postojećeg okvira, identificira probleme u praksi ili nedostatke u pravnom okviru, kao i da zahtijeva dosljedno djelovanje nadležnih institucija vlasti koje se bave problematikom iz ove oblasti.

Kako je gospodin Bojić naglasio, ključni izazovi iz ove oblasti, koje je Zajednička komisija već prepoznala, jesu negativno institucionalno i političko okruženje za puno uživanje slobode izražavanja, finansijska nestabilnost javnog RTV sistema, pojave političkog pritiska i zastrašivanja novinara, netransparentnost vlasništva nad medijima, te i pojave ograničavanja slobode izražavanja putem interneta.

Na sjednici je poručeno da treba nastaviti težiti ustavnoj zaštiti slobode izražavanja i individualnih prava novinara, te u ovu oblast uvoditi standarde integrirane sa standardima Evropske unije (EU) i Vijeća Evrope o zaštiti slobode izražavanja. U vezi s tim, potrebno je pristupiti usklađivanju krivičnih zakona na svim nivoima vlasti.

Na kraju današnje tematske sjednice odlučeno je da se transkript i izvještaj sa današnjeg skupa, sa prijedlogom preporuka i zaključaka, dostave i razmatraju na sjednici Zajedničke komisije za ljudska prava PSBiH. (kraj) 

PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću