MENI
26.4.2016

Članovi Zajedničke komisije za odbranu i sigurnost BiH i parlamentarni vojni povjerenik BiH razgovarali sa članovima vojno-diplomatskog kora u BiH



Članovi Zajedničke komisije za odbranu i sigurnost BiH razgovarali su danas u Sarajevu sa predstavnicima vojno - diplomatskog kora u našoj zemlji o ključnim pitanjima iz sektora odbrane i sigurnosti BiH, kao i o provođenju parlamentarnog nadzora nad tim sektorom.

U ime Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) sastanku su prisustvovali predsjedavajući Zajedničke komisije za odbranu i sigurnost BiH Sifet Podžić, članovi te Komisije Bariša Čolak, Ognjen Tadić, Hanka Vajzović i Mario Karamatić, kao i parlamentarni vojni povjerenik BiH Boško Šiljegović, dok je delegaciju u kojoj je bilo 15 vojnih atašea u BiH predvodio doajen pukovnik Michael Pesendirfer. 

Pukovnik Pesendirfer zahvalio se na mogućnosti da predstavnici vojno-diplomatskog kora sa članovima PSBiH razgovaraju o pitanjima i problemima s kojima se institucije iz sektora odbrane i sigurnosti susreću u svom radu, te o njihovim daljim perspektivama. On je ocijenio da je demokratska kontrola odbrambeno - sigurnosnog sektora vrlo odgovoran posao, jer je, kako je naveo, stanje sigurnosti u svakoj državi osnova pretpostavka njenog socijalno - ekonomskog napretka.

U obraćanju vojnim diplomatama predsjedavajući Zajedničke komisije Sifet Podžić posebno je govorio o problemima s kojima se susreću institucije odbrambenog sistema u našoj zemlji, a tiču se rješavanja pitanja viškova nestabilne municije i naoružanja u Oružanim snagama Bosne i Hercegovine (OSBiH), transparentnosti u trošenju budžetskih sredstava, stanju personala u Ministarstvu odbrane i OSBiH, pomoći OSBiH civilnim strukturama tokom trajanja kriznih situacija, kao i rješavanja pitanja perspektivne i neperspektivne vojne imovine. Podžić je naglasio da jedan od ključnih problema institucija odbrambenog sektora predstavlja i zastoj u donošenju strateškog dokumenta „Pregled odbrane“.

Govoreći o saradnji s predstavnicima međunarodnih institucija i organizacija, Podžić je istaknuo izuzetno dobru saradnju koju je Zajednička komisija za odbranu i sigurnost BiH u prethodnim godinama imala sa vojno-diplomatskim korom u BiH, kao i sa predstavnicima međunarodnih organizacija koje se primarno bave pitanjima odbrane i sigurnosti u našoj zemlji. 

Parlamentarni vojni povjerenik BiH Boško Šiljegović upoznao je predstavnike vojno-diplomatskog kora u BiH sa stanjem poštivanja ljudskih prava i temeljnih sloboda vojnih lica i kadeta u OSBiH. Šiljegović je apostrofirao oblasti u kojima su uniformirana lica u OSBiH instituciji parlamentarnog vojnog povjerenika najčešće podnosila žalbe na kršenje ljudskih prava, a tiču se procesa unapređenja u OSBiH, uvjetima života i rada u jedinicama i komandama OSBiH, te nedostatka materijalnih i materijalno - tehničkih sredstava.

Sagovornici su se složili da ključne prioritete u budućem radu odbrambeno - sigurnosnih institucija naše zemlje predstavljaju ubrzanje aktiviranja Akcionog plana za članstvo (MAP) u NATO-u, brže donošenje dokumenta „Pregled odbrane“, veća kontrola procesa javnih nabavki u Ministarstvu odbrane i OSBiH, kao i dodatno školovanje i stručno usavršavanje pripadnika OSBiH. (kraj)  

PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću