MENI
28.4.2016

Članovi Zajedničke komisije za odbranu i sigurnost BiH razgovarali sa članovima delegacije Univerziteta za nacionalnu odbranu Islamske Republike Pakistan

Članovi Zajedničke komisije za odbranu i sigurnost BiH ugostili su danas u Sarajevu delegaciju Univerziteta za nacionalnu odbranu Islamske Republike Pakistan.

Predsjedavajući Zajedničke komisije za odbranu i sigurnost BiH Sifet Podžić upoznao je goste sa organizacijom i osnovnim nadležnostima Zajedničke komisije, ističući da ovo stalno radno tijelo Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) vrši demokratsku kontrolu Ministarstva odbrane i Zajedničkog štaba Oružanih snaga Bosne i Hercegovine (OSBiH), kao i Ministarstva sigurnosti, te sedam agencija za provedbu zakona koje se nalaze u sastavu ovog Ministarstva. 

Istaknuo je da je Zajednička komisija, koju su na današnjem sastanku predstavljali i članovi te Komisije Bariša Čolak, Hazim Rančić i Mario Karamatić, u prethodnom periodu održala veći broj konferencija, seminara i radnih sastanaka sa najodgovornijim osobama iz sektora odbrane i sigurnosti u BiH. Tokom tih sastanaka razgovaralo se o ključnim pitanjima iz ovih oblasti, a koja se primarno tiču pitanja trošenja budžetskih sredstava i nepovoljne strukture budžeta za sektor odbrane, pitanja javnih nabavki, te stanja personala i ispunjavanja obaveza naše zemlje za početak realizacije Akcionog plana za članstvo u NATO-u (MAP). Kao pitanja od ključnog značaja Podžić je naveo i proces izrade strateškog dokumenta „Pregled odbrane“, koji treba dati jasnu viziju budućeg statusa OSBiH i sektora odbrane u cjelini, kao i pitanje rješavanja viškova zastarjelog naoružanja, municije i minsko - eksplozivnih sredstava.

Predstavnici Univerziteta za nacionalnu odbranu Islamske Republike Pakistan, koje je predvodio general Shoaib Akbar, zahvalili su se članovima Zajedničke komisije za odbranu i sigurnost BiH na mogućnosti da u neposrednom dijalogu saznaju više o parlamentarnom nadzoru nad sektorom odbrane i sigurnosti BiH. Gosti iz Pakistana naročito su se interesirali za ekonomsku politiku Bosne i Hercegovine i benefite koje bi naša zemlja dobila potencijalnim članstvom u NATO-u. S tim u vezi, na sastanku je bilo riječi i o problematici vojne imovine i rješavanju pitanja perspektivnih i neperspektivnih lokacija OSBiH.

General Akbar izrazio je čvrsto uvjerenje da dvije zemlje mogu ići snažno naprijed u saradnji na odbrambeno - sigurnosnim pitanjima, te pozvao članove Zajedničke komisije za odbranu i sigurnost BiH da u narednom periodu posjete Islamsku Republiku Pakistan.
Sastanku članova Zajedničke komisije za odbranu i sigurnost BiH sa predstavnicima Univerziteta za nacionalnu odbranu Islamske Republike Pakistan prisustvovao je i parlamentarni vojni povjerenik BiH Boško Šiljegović. (kraj)

PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću