MENI
25.5.2015

U Tirani okončana 2. plenarna sjednica Parlamentarne skupštine Procesa saradnje u Jugoistočnoj Evrope

Usvajanjem Deklaracije u kojoj se ističe važnost uloge parlamenata u procesu integracija, u Tirani je proteklog vikenda završena 2. plenarna sjednica Parlamentarne skupštine Procesa saradnje u Jugoistočnoj Evropi (PSSEECP), na kojoj su učestvovali i članovi Stalne delegacije Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) u PSSEECP Momčilo Novaković, Ljilja Zovko i Hanka Vajzović. 


Tokom zasjedanja učesnicima se obratio član Stalne delegacije PSBiH Momčilo Novaković, koji je u svom govoru istaknuo da se naša zemlja nalazi u procesu prevazilaženja unutarnjih razlika, kao i u procesu pokretanja reformi i niza drugih aktivnosti s ciljem da se zaustavi dugogodišnji proces stagnacije u procesima integracije.
Upozoravajući da se, kako je rekao, cijela regija suočava sa velikim izazovima, gospodin Novaković naglasio je da Bosna i Hercegovina snažno podržava proces regionalne saradnje i da će dati puni doprinos da se taj proces još brže razvija. (cio sadržaj govora gospodina Novakovića možete pogledati ovdje)
Uoči plearne sjednice izabrani su članovi tri glavna komiteta PSSEECP-a, od kojih je u Generalni komitet PSSEECP-a za ekonomiju, energetiku i infrastrukturu izabran Momčilo Novaković. U Generalni komitet PSSEECP-a za socijalni razvoj, obrazovanje, istraživanje i nauku izabrana je Hanka Vajzović, dok je u Generalni komitet za pravosuđe, unutarnje poslove i saradnju u oblasti sigurnosti PSSEECP-a izabran član Stalne delegacije PSBiH u PSSEECP-a Bariša Čolak.
Nakon Albanije, jednogodišnje predsjedavanje Procesom saradnje u Jugoistočnoj Evropi preuzela je Bugarska. (kraj)

PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću