MENI
5.5.2016

Delegatkinja Zdenka Džambas i poslanica Nermina Kapetanović učestvuju na Svjetskom samitu žena parlamentarki



Delegatkinja u Domu naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) Zdenka Džambas i poslanica u Predstavničkom domu PSBiH Nermina Kapatenović učestvuju u radu Svjetskog samita žena parlamentarki, koji se od 4. do 6. maja ove godine održava u Hašemitskoj Kraljevini Jordan.

Na otvaranju Samita prisutnim učesnicima obratio se predsjedavajući Predstavničkog doma jordanskog Parlamenta Atef Tarawnef koji je tokom uvodnog izlaganja istakao da Jordan, uprkos težini situacije u kojoj se nalazi i katastrofama koje se dešavaju oko ove zemlje, nastavlja da bude država koja reformama želi ostvariti veću demokratiju i bolji život građana. S tim u vezi naglasio je da su od 1970. godine usvojene brojne reforme koje se odnose na jačanje prava žena i povećanje njihovog učešća u radu parlamenta, te izrazio čvrsto uvjerenje da žene u politici treba da zauzimaju liderske pozicije.

Prisutnim učesnicima obratila se i osnivačica Svjetskog foruma žena u parlamentima i bivša potpredsjednica Evropskog parlamenta Silvana Koch - Mehrin, koja je istaknula da ovaj Samit predstavlja dobru platformu za razmjenu iskustava i znanja o temama kao što je učešće žena u mirovnim pregovorima, kao i ravnopravnosti spolova u političkom životu, naglašavajući pri tome da je misija Foruma primarno povećanje broja žena u parlamentima u svim zemljama.

Tokom prvog radnog dana učesnicima su se obratili još i predsjednica Litvanije i predsjedavajuća Vijeća žena svjetskih liderki Dalia Grybauskaite, predsjedavajući Senata Hašemitske Kraljevine Jordan Faisal Al Fayez, kao i predsjedavajuća Federalnog nacionalnog vijeća Ujedinjenih Arapskih Emirata Amal Al Qubaisi. Vođena je rasprava o definiranju napretka ostvarivanja jednake zastupljenosti žena u političkom životu, pri čemu je naglašena potreba za jednakim rodno zastupljenim liderstvom žena i muškaraca u svijetu, a panelisti su razgovarali i o povećanju uticaja žena u parlamentima i vladama, kao i o daljim konkretnim koracima koji se mogu poduzeti s ciljem ubrzanja ovog napretka.

Naglašajajući pozitivne promjene koje se dešavaju u današnjem političkom životu, za vrijeme trajanja ovog Samita dodijeljene su nagrade za posebna dostignuća u osnaživanju uloge žena u procesu donošenja odluka, unapređivanju pozicije žena u parlamentu, kao i povećanje prisustva žena na listama političkih stranaka. (kraj)

PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću