MENI
6.5.2016.

Okončan Svjetski samit žena parlamentarki


Danas je okončan rad Svjetskog samita žena parlamentarki u Hašemitskoj Kraljevini Jordan, a na kojem su Parlamentarnu skupštinu Bosne i Hercegovine (PSBiH) predstavljale zastupnica u Zastupničkom domu PSBiH Nermina Kapetanović i izaslanica u Domu naroda PSBiH Zdenka Džambas.

Obraćajući se kao predstavnica PSBiH i kao predsjednica Izvršnog odbora Europskog parlamentarnog foruma za populaciju i razvoj iz Brisela, Nermina Kapetanović je istaknula potrebu zagovaranja i implementiranja Milenijumskih razvojnih ciljeva u novim dokumentima o ciljevima održivog razvoja i ulozi žene parlamentarke sukladno Deklaraciji usvojenoj na 132. Skupštini IPU-a u Hanoju (Vijetnam). U svojoj diskusiji, posebno se fokusirajući na ravnopravnost spolova kao ključni činitelj održivog razvoja, vladavine prava, demokracije, ljudskih prava i prava djeteta, naročito ugroženim skupinama i kriznim situacijama i područjima, istaknula je neophodno jačanje parlamentarnog nadzora, suradnju parlamenata, NVO-a, uz obvezno uključivanje civilnog društva. Tome je, kako je rekla, preduvjet ekonomsko osnaživanje žena, zajednička borba protiv svih vidova diskriminacija i nejednakosti, kreiranje zakona i proračunska potpora sukladna nacionalnim ciljevima održivog razvojnog plana.
 
Gospođa Kapetanović je naglasila značaj rada parlamentarki i vlada u kapacitiranju i mobiliziranju svih resursa, uključujući i javno - privatno partnerstvo, nacionalnom kapacitiranju baze podataka, te fokusiranju na osiguravanje zdravog života žena. Potencirala je i potrebu rada parlamentaraca na smanjenju smrtnosti porodilja i novorođenčadi, kvalitetnom obrazovanju sa afirmacijom programa cjelovitog učenja, životu bez nasilja, te nastavku borbe protiv trgovine ljudima, naročito djecom, te borbe protiv seksualne zloupotrabe. Također, u svom govoru naglasila je značaj otklanjanja problema ranih dječijih prisilnih brakova te potrebe jednakog pristupa seksualnom i reproduktivnom zdravlju žena svijeta.

Izaslanica u Domu naroda PSBiH Zdenka Džambas zahvalila se predstavnicima jordanskog parlamenta na izuzetno dobro organiziranoj konferenciji. Ona je istaknula da je Bosna i Hercegovina prošla kroz sve ono o čemu se raspravljalo tijekom ove konferencije, naglašavajući da je i u našoj zemlji vođen rat i da smo se u tom razdoblju susretali i sa problemima izbjeglica, te ukazala na činjenicu da proces pomirenja među našim narodima još uvijek traje. Dodala je i da građani Bosne i Hercegovine dobro razumiju problematiku o kojoj se prethodna dva dana raspravljalo na ovom Samitu, zaključujući da su patnje majki, supruga i djece, kao i njihova bol kroz koju prolaze jednake u svim zemljama u kojima se dešavaju ratne strahote. Džambas se zahvalila i svim sudionicima na razmjeni mišljenja i iskustava iznesenim tijekom trajanja ovog Samita, te naglasila da se u Bosni i Hercegovini podržava osnaživanje žena i njihov ulazak na sve razine vlasti u što većem broju. Naglasila je da će zaključci ovog Samita, koji govore o neophodnom uključivanju žena u aktivan politički život, biti od posebne koristi za pripadnice nježnijeg spola u procesu predstojećih lokalnih izbora u BiH.
 
Inače, ovaj Samit, koji je u suradnji sa Organizacijom za ekonomsku suradnju i razvoj (OECD) organizirao Svjetski forum „Žene u parlamentima“ (WIP) i Zastupnički dom Parlamenta Jordana, prvi put je održan u nekoj od zemalja regiona Srednjeg istoka i Sjeverne Afrike (MENA) u znak priznanja za napredak koji su žene ovog regiona napravile u posljednjih nekoliko godina. (kraj)

PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću