MENI
25.5.2015

Održana 9. sjednica Komisije za saobraćaj i komunikacije

Na 9. sjednici Komisije za saobraćaj i komunikacije Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) podržana je inicijativa poslanika Mladena Bosića da se u dnevni red sjednice Predstavničkog doma PSBiH uvrsti tačka pod nazivom „Informacija Regulatorne agencije za komunikacije (RAK) BiH o cijenama usluga mobilnih operatera u BiH“. 

Primljena je k znaju obavijest Odbora Javnog radiotelevizijskog sistema (JRT) BiH u vezi sa novim modelom naplate RTV takse. U obavijesti se navodi da je Odbor JRT sistema BiH jednoglasno usaglasio novi model naplate RTV takse, koja bi se naplaćivala uz račune za isporučenu električnu energiju. Kako se dalje navodi, to bi podrazumijevalo da tri javna servisa (BHRT, RTV FBiH i RTRS) sklope odgovarajuće ugovore sa elektrodistributivnim preduzećima u BiH koji bi sadržavali i odgovarajuću proviziju za navedenu uslugu, kao i da za ovakav model naplate RTV takse nije potrebno promijeniti Zakon o JRTS BiH. Nakon obavljene rasprave,
Komisija je usvojila zaključak koji će biti upućen Kolegiju Predstavničkog doma PSBiH da zatraži od Vijeća ministara BiH da sačini sveobuhvatnu analizu stanja u oblasti javnog emitiranja u BiH i predloži mjere za prevazilaženje evidentnih problema u funkcioniranju BHRT-a (značajan pad naplate, RTV takse, obaveze u procesu digitalizacije, konsolidacija finansijskog poslovanja).

Članovi Komisije upoznali su se sa dopisom RAK-a BiH u vezi sa realizacijom procesa digitalizacije, u kojem je navedeno da je BiH imala obavezu do 17. juna ove godine realizirati prelazak na digitalni signal, te da je BiH tu obavezu preuzela na osnovu međunarodnog ugovora. 

S tim u vezi usvojen je zaključak koji će biti upućen Kolegiju Predstavničkog doma PSBiH da zatraži od Vijeća ministara BiH, Ministrarstva komunikacije i prometa BiH i RAK-a BiH da u međusobnim kontaktima najhitnije dođu do sistemskih rješenja koja bi ubrzala realizaciju procesa digitalizacije, a štetu nastalu zbog kašnjenja sa završetkom procesa digitalizacije učinila što manjom. (kraj)

PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću