MENI
11.5.2016

Okončana 28. sjednica Predstavničkog doma



Na drugom dijelu 28. sjednice Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) usvojen je, u prvom čitanju, Prijedlog zakona o ombudsmanu za ljudska prava BiH, čiji je predlagač Vijeće ministara BiH. Usvojen je i zaključak da Zajednička komisija za ljudska prava PSBiH, u roku od 30 dana, provede javnu raspravu o Prijedlogu zakona o ombudsmanu za ljudska prava BiH. 

U prvom čitanju usvojen je Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o sportu u BiH, čiji je predlagač poslanica Maja Gasal-Vražalica. 

Usvojen je, u prvom čitanju, Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o Pravobranilaštvu BiH, predlagača Vijeća ministara BiH. Usvojen je i zaključak kojim Ustavnopravna komisija sugerira Predstavničkom domu da obaveže Vijeće ministara BiH da, u skladu sa odredbama Poslovnika Predstavničkog doma, pripremi i dostavi amandmane na tekst ovog prijedloga zakona. 

Usvojeni su, u prvom čitanju, Prijedlog zakona o kontroli vanjskotrgovinskog prometa roba dvojne namjene i Prijedlog zakona o kontroli vanjskotrgovinskog prometa oružja, vojne opreme i roba posebne namjene, predlagača Vijeća ministara BiH. 

U prvom čitanju usvojen je Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o finansiranju političkih stranaka, čiji su predlagači članovi Interresorne radne grupe za izradu izmjena izbornog zakonodavstva, poslanici Borjana Krišto, Hazim Rančić i Lazar Prodanović. 

Usvojen je Izvještaj Zajedničke komisije oba doma za postizanje identičnog teksta Zakona o štrajku zaposlenih u institucijama BiH, čiji je predlagač Vijeće ministara BiH.

Nije usvojen Prijedlog zakona o zabrani javnog poricanja, minimiziranja, opravdavanja ili odobravanja holokausta, zločina genocida i zločina protiv čovječnosti, čiji su predlagači poslanici iz Kluba SDP-a BiH Denis Bećirović, Saša Magazinović i Mirsad Mešić.
Usvojen je Izvještaj o radu Pravobranilaštva BiH za period od 1. januara do 31. decembra 2015. godine. 

Usvojen je, sa preporukama u njemu, Izvještaj o radu Nezavisne komisije za praćenje uvjeta boravka u zavodima, postupanje i poštivanje ljudskih prava osoba nad kojima se izvršavaju krivične sankcije i druge mjere koje je izrekao u krivičnom postupku Sud BiH, strani sudovi za djela predviđena Krivičnim zakonom BiH ili međunarodnim ugovorom čija je potpisnica BiH ili drugi sud u skladu sa zakonom BiH.

Usvojen je Izvještaj o radu Privremene zajedničke komisije oba doma PSBiH za preispitivanje rada Nezavisnog odbora PSBiH. U zaključcima, koji su sastavni dio usvojenog Izvještaja, konstatira se da Nezavisni odbor nije postupao u skladu sa svojim poslovnikom u pogledu redovnog zasjedanja, kao i da nije inicirao pokretanje disciplinskog postupka kada su za to postojali očigledni razlozi i jasna zakonska obaveza. U zaključcima Privremene zajedničke komisije konstatira da je potrebno dopuniti Zakon o nezavisnim i nadzornim tijelima policijske strukture BiH kako bi se jasnije propisali tijela i procedure vođenja disciplinskog postupka protiv rukovodilaca i zamjenika rukovodilaca policijskih tijela. Privremena zajednička komisija također smatra da domovi PSBiH trebaju odlučiti o sankcioniranju Nezavisnog odbora i njegovih članova zbog uočenih propusta u radu, uključujući i smjenu članova Odbora. 

Primljena je k znanju Informacija o mogućnostima testiranja (pilot-projekt) naprednih tehnologija u izbornom procesu na lokalnim izborima 2016. godine u BiH, kao i Informacija u vezi s Preporukom Međunarodne organizacije rada (MOR) o tranziciji iz neformalne u formalnu ekonomiju, broj 204., koja je usvojena na 104. zasjedanju MOR-a. 

Predstavnički dom PSBiH imenovao je Dževada Zečića, Zorana Tomića i Branka Krsmanovića za članove Upravnog odbora Agencije za razvoj visokog obrazovanja i osiguranje kvalitete. 

Nije usvojena poslanička inicijativa Denisa Bećirovića i Senada Šepića koja glasi: „Zadužuje se Ministarstvo sigurnosti BiH da, najkasnije u roku od 30 dana od usvajanja ove inicijative u Predstavničkom domu PSBiH, izradi i u parlamentarnu proceduru dostavi informaciju o djelovanju organizacija i grupa koje na teritoriji BiH šire vjersku, nacionalnu i svaku drugu mržnju“.

Nije usvojena Inicijativa poslanice Nermine Kapetanović za donošenje i usvajanje državne strategije za promociju obnovljive energije.
Dom je dao saglasnost za ratificiranje Sporazuma između Vijeća ministara BiH i Vlade Republike Bjelorusije o ukidanju viza za nosioce diplomatskih i službenih pasoša, kao i za ratificiranje Ugovora o zajmu (Projekt Koridor Vc 2) između BiH i Evropske banke za obnovu i razvoj. 

Zbog neprisustva predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH na sjednici Doma, odlučeno je da se Izvještaj o radu Vijeća ministara BiH za 2015. godinu razmatra na sjednici Predstavničkog doma PSBiH čije je održavanje predviđeno 24. maj. (kraj) 

PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću