MENI
18.5.2016.

Zastupnica u Zastupničkom domu Nermina Kapetanović sudjeluje na Četvrtoj svjetskoj konferenciji o zdravlju žena



Zastupnica u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) i predsjedateljica Skupine za populaciju i razvoj PSBiH Nermina Kapetanović sudjeluje u radu Četvrte svjetske konferencije o zdravlju žena, koja se od 16. do 19. svibnja ove godine održava u Kopenhagenu.

Tijekom trajanja prvog dana plenarnog zasjedanja u okviru kojeg se održava i Forum parlamentaraca vezan za zdravlje djevojaka i žena, Milenijske razvojne ciljeve i Globalne ciljeve održivog razvoja u svijetu, u čijem radu sudjeluju 5043 osobe iz 53 države svijeta, sudionicima Konferencije su se u formi uvodničara obratili danski premijer Lars Lokke Rasmussen i danska princeza Mary, sa kojima se sastala i zastupnica u Zastupničkom domu PSBiH Nermina Kapetanović, koja inače obnaša i funkciju potpredsjednice Izvršnog komiteta Europskog parlamentarnog foruma za populaciju i razvoj sa sjedištem u Briselu.

Na jednoj od sesija ove Konferencije, zastupnica Kapetanović prezentirala je Izvješće o aktivnostima zemalja Europe u kontekstu realizacije Milenijskih razvojnih ciljeva i globalnih ciljeva održivog razvoja u svijetu. U okviru ove prezentacije Kapetanović se osvrnula na unapređenje procesa jednakosti spolova i potporu ženama u kreiranju jednakog pristupa obrazovanju, radu, zapošljavanju, seksualnom i reproduktivnom zdravlju, s posebnim naglaskom na unapređivanje zdravog materinstva, smanjenje novorođenačke i dojenačke smrtnosti, jednak pristup obrazovanju, te socijalno i radno uključivanje osoba s invaliditetom, kao i rješavanje problema nasilja u obitelji. Fokus je posebno stavljen na problem ranih prisilnih dječijih brakova koji predstavljaju veliki globalni problem, kao i jednak pristup kontracepciji i pokušaj zaštite mladih djevojaka od prisilnih brakova koji donose veliku smrtnost mladih majki i novorođenčadi u svijetu. (kraj)


PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću