MENI
19.5.2016

Članovi Kolegija Predstavničkog doma razgovarali sa predsjednikom Komisije za vanjske poslove poljskog Sejma


Tokom drugog dana boravka u službenoj radnoj posjeti Poljskoj koja se realizira na poziv predsjednika poljskog Sejma (Predstavnički dom), članovi Kolegija Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine sastali su se sa predsjednikom Komisije za vanjske poslove Sejma Grzegorzem Schetynom.

- Bosna i Hercegovina ima specifičan interes za priključenje Evropskoj uniji rekao je predsjedavajući Predstavničkog doma Mladen Bosić. U našoj zemlji politički akteri imaju potpuni konsenzus kada su u pitanju evropske integracije jer proces priključenja i samo priključenje u velikoj mjeri relaksira i brojna unutrašnja pitanja ali imat će i vrlo pozitivno djelovanje na cijeli region jer podiže nivo stabilnosti te relativizira pitanje međudržavnih granica. Mi smo evidentno geografski dio Evrope, zemlja u kojoj se prelamaju brojni interesi Balkana i zato vjerujem da bi Evropi trebalo biti u interesu da se EU zajednički priključe zemlje cijelog regiona a ne pojedinačne zemlje.

Gospodin Bosić dodao je da je Poljska kao jaka evropska zemlja premalo prisutna u Bosni i Hercegovini tim prije što nema otvorenih pitanja između naše dvije zemlje a kao jedan od načina da se to prevaziđe je otvaranje vertikalnog multilateralnog povezivanja pravcem sjever - jug odnosno budućeg panevropskog koridora kao i u okviru Višegradske grupe koja bi mogla odigrati most između zemalja takozvane stare EU i zemalja Jugoistočne Evrope.

Po riječima zamjenika predsjedavajućeg Šefika Džaferovića, odlične političke odnose i nepostojanje otvorenih pitanja između BiH i Poljske trebali bi pratiti neuporedivo bolji privredni, kulturni i svaki drugi odnosi. Stoga, dodao je on, vrijeme pred nama treba iskoristiti da se snažno radi s ciljem da se te veze značajno unaprijede.

Zamjenica predsjedavajućeg Borjana Krišto naglasila je da neriješena ustavna pitanja u Bosni i Hercegovini od svakog pitanja stvaraju politički problem koji se teško i sporo sanira. To su, kako je istaknula, stvari koje usporavaju naš put ka Evropskoj uniji ali i naši unutrašnji problemi koje ćemo morati rješavati kroz proces prihvatanja evropskih standarda na putu ka EU.

Gospodin Grzegorz Schetyn istaknuo je danas da će Poljska bez obzira na to koja je politička opcija na vlasti bezrezervno podržavati put BiH ka Evropskoj uniji i NATO. On je rekao da takozvane stare EU države nisu snažan zagovornik procesa proširenja i da zbog toga impuls koji govori o zainteresiranost BiH za eurointegracije i evropske standarde mora biti vrlo jasan, dosljedan i jak. Jer put za Evropu nije, kako je dodao, brza i kratka trka nego prije putovanje koje mnogo više nalikuje upornoj šetnji. (kraj)

PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću