MENI
20.5.2016

Delegacija Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH razgovarala u Pekingu sa predsjednikom Svekineskog narodnog kongresa



Delegaciju Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) koju su predvodili predsjedavajući Doma naroda Ognjen Tadić, zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda Safet Softić i predsjedavajuća Kluba hrvatskih delegata u Domu naroda PSBiH Ljilja Zovko danas je u Pekingu, u okviru radne bilateralne posjete Kini, primio predsjednik Svekineskog narodnog kongresa Zhang Dejiang. 

Tokom srdačnog i prijateljskog susreta sa visokim kineskim zvaničnikom zajednički su potvrđeni dobri prijateljski i partnerski odnosi dvije zemlje, kao i spremnost da se ti odnosi dodatno unapređuju na obostrano zadovoljstvo i interes naroda i građana BiH i Narodne Republike Kine.

Govoreći o odnosima dvije zemlje, predsjedavajući Doma naroda PSBiH Ognjen Tadić naglasio je da BiH i Kina dijele zajedničku istoriju borbe protiv fašizma i japanske agresije, ali i zajedničku budućnost, kroz realizaciju velikih privrednih projekata i povećanje vanjskotrgovinske razmjene.

Prema riječima Tadića, BiH u potpunosti podržava politiku jedne Kine i zalaže se za to da se spor u vezi sa granicom u Južnom kineskom moru rješava dijalogom. Istovremeno, Tadić je istaknuo da BiH razumije i dijeli stavove kineske vanjske politike, koji se ogledaju u poštovanju suvereniteta i teritorijalnog integriteta drugih država kroz djelovanje u Ujedinjenim naroda i kroz provođenje kineske politike „Jedan pojas, jedan put“.

Zahvaljujući se domaćinima na gostoprimstvu i prilici da se delegacija Doma naroda PSBiH upozna s osnovnim karakteristikama kineskog društva i sa budućim pravcima razvoja, Tadić je izrazio divljenje napretku koji je Kina napravila u posljednjih 30 godina, posebno na planu ekonomskog razvoja. S tim u vezi, Tadić je rekao da BiH i Kina nisu samo politički saveznici već i sve ozbiljniji ekonomski partneri kroz aktivnu ulogu koju BiH igra u okviru kineskog programa „16 + 1“ u regionu Srednje i Jugoistočne Evrope.

Predsjedavajući Doma naroda PSBiH podvukao je da se BiH raduje završetku Termoelektrane „Stanari“ u Republici Srpskoj i potpisivanju ugovora za izgradnju bloka 7 Termoelektrane Tuzla u Federaciji BiH, kao i svim ugovorima koje će Kina i BiH potpisati u budućnosti u interesu boljeg života građana obje zemlje. 

Ističući da između dvije zemlje postoji tradicionalno i duboko prijateljstvo predsjednik Svekineskog narodnog kongresa Zhang Deijang ocijenio je da se u posljednjih nekoliko godina odnosi dvije zemlje dinamički razvijaju u pozitivnom pravcu i podižu na viši nivo.

Prema riječima Deijanga, Kina i BiH imaju zajednički zadatak da održavaju i razvijaju socijalnu i ekonomsku stabilnost i da pomognu narodima i građanima da bolje žive.

Izražavajući zahvalnost zbog podrške koju BiH pruža politici Kine, Deijang je rekao da je cilj kineskog rukovodstva da do 2020. godine Kina doživi ekonomsku renesansu i uđe u društvo najrazvijenijih zemalja svijeta.

Deijang je naglasio da će kinesko rukovodstvo nastaviti da ohrabruje vodeće kineske kompanije da ulažu u BiH, kao i da će raditi na povećanju obima vanjskotrgovinske razmjene između dvije zemlje.

Predsjednik Svekineskog narodnog kongresa rekao je da će nastaviti da podstiče saradnju BiH i Kine i na nivou parlamenata dvije zemlje, kroz susrete čelnih ljudi parlamenata, te saradnju parlamentarnih komisija i poslanika. 

Predsjedavajući Doma naroda PSBiH Ognjen Tadić pozvao je predsjednika Deijanga i rukovodstvo Svekineskog narodnog kongresa da posjeti BiH, što je kineska strana sa zadovoljstvom prihvatila.

Prijemu visoke delegacije Doma naroda PSBiH u Svekineskom narodnom kongresu prisustvovao je i ambasador BiH u Narodnoj Republici Kini Borislav Marić. (kraj)

PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću