MENI
23.5.2016

Održana 30. sjednica Ustavnopravne komisije Predstavničkog doma



Na 30. sjednici Ustavnopravne komisije Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) podržan je, sa usvojenim amandmanom, Prijedlog zakona o izmjeni i dopunama Zakona o Vijeću ministara Bosne i Hercegovine, čiji je predlagač Komisija za ostvarivanje ravnopravnosti spolova Predstavničkog doma PSBiH. 

Amandmani na Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o Pravobranilaštvu BiH, čiji je predlagač Vijeće ministara BiH, kao i amandmani na Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o parničnom postupku pred Sudom BiH, čiji je predlagač Vijeće ministara BiH, upućeni su na izjašnjavanje Vijeću ministara BiH, zbog čega će Ustavnopravna komisija od Kolegija Predstavničkog doma zatražiti produženje roka za dostavljanje izvještaja o ovim zakonskim prijedlozima.

Članovi Ustavnopravne komisije nisu utvrdili usaglašenost sa Ustavom BiH i pravnim sistemom BiH Prijedloga zakona o dopunama Zakona o javnim nabavkama, čiji je predlagač poslanik Damir Bećirović. 

Usaglašenost sa Ustavom i pravnim sistemom BiH nije utvrđena ni u vezi sa Prijedlogom okvirnog zakona o liječenju neplodnosti biomedicinski potpomognutom oplodnjom, čiji je predlagač Komisija za ostvarivanje ravnopravnosti spolova Predstavničkog doma PSBiH. Članovi Ustavnopravne komisije nisu podržali ni principe ovog Prijedloga zakona. 

Članovi Ustavnopravne komisije također nisu utvrdili usaglašenost sa Ustavom i pravnim sistemom BiH, niti su podržali principe Prijedloga zakona o dopuni Zakona o Vijeću ministara BiH, čiji je predlagač poslanik Damir Bećirović. 

S dnevnog reda iz tehničkih razloga skinut je Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Izbornog zakona BiH, čiji je predlagač poslanik Željko Komšić. Zbog odsustva predlagača, s dnevnog reda skinut je i Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o sportu u BiH, čiji je predlagač poslanica Maja Gasal – Vražalica. 

Članovi Ustavnopravne komisije Predstavničkog doma nisu podržali poslaničku inicijativu Denisa Bećirovića od 27. aprila ove godine, koja glasi: „Predstavnički dom PSBiH poziva nadležne organe Grada Mostara da u najkraćem roku ukinu neprimjerene nazive ulica u Mostaru koje nose imena zvaničnika fašističke NDH – Mile Budaka, Jure Francetića, Ante Vokića i Mladena Lorkovića“.

Usvojen je Izvještaj o provođenju zakona iz nadležnosti Centralne izborne komisije (CIK) BiH u 2015. godini, čiji je podnosilac CIK BiH. 

Na današnjoj sjednici za novog predsjedavajućeg Ustavnopravne komisije Predstavničkog doma PSBiH izabran je poslanik Damir Arnaut. Na poziciju drugog predsjedavajućeg Ustavnopravne komisije Predstavničkog doma, umjesto gospodina Arnauta koji je bio na toj poziciji, izabran je poslanik Nikola Lovrinović. (kraj)

PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću