MENI
24.5.2016

Okončana 30. sjednica Predstavničkog doma


Na okončanoj 30. sjednici Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) po hitnom postupku usvojen je Prijedlog zakona o dopuni Zakona o sukobu interesa u institucijama vlasti BiH, čiji su predlagači poslanici Mladen Bosić, Šefik Džaferović i Borjana Krišto. Usvojen je zaključak da Predstavnički dom PSBiH Prijedlog zakona po hitnoj proceduri uputi Domu naroda PSBiH.

Usvojen je, u drugom čitanju, Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o finansiranju političkih stranaka, čiji su predlagači članovi Interresorne radne grupe za izradu izmjena izbornog zakonodavstva Borjana Krišto, Hazim Rančić i Lazar Prodanović.

Usvojen je Izvještaj Zajedničke komisije oba doma za postizanje identičnog teksta Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o službi u Oružanim snagama BiH, predlagača Vijeća ministara BiH.

Na usaglašavanje Kolegiju, zbog nepostojanja entitetske većine, upućen je Prijedlog zakona o izmenama i dopunama Zakona o zabrani diskriminacije, čiji je predlagač Vijeće ministara BiH.

Ustavnopravna komisija zadužea je da dostavi novo mišljenje, jer nije usvojeno negativno mišljenje te Komisije o Prijedlogu okvirnog zakona o liječenju neplodnosti biomedicinski potpomognutom oplodnjom, čiji je predlagač Komisija za ostvarivanje ravnopravnosti spolova.

Nije usvojeno negativno mišljenje Ustavnopravne komisije u vezi sa Prijedlogom zakona o dopunama Zakona o javnim nabavkama, čiji je predlagač poslanik Damir Bećirović, te je ta Komisija zadužena da dostavi novo mišljenje o Prijedlogu zakona.

Nakon što nije usvojeno negativno mišljenje o Prijedlogu zakona o dopuni Zakona o Vijeću ministara BiH, čiji je predlagač poslanik Damir Bećirović, Ustavnopravna komisija zadužena je da dostavi novo mišljenje o ovom Prijedlogu zakona.

Nije usvojen Prijedlog zakona o izmjeni i dopunama Zakona o Vijeću ministara BiH, čiji je predlagač Komisija za ostvarivanje ravnopravnosti spolova.

Usvojen je Izvještaj o radu Vijeća ministara BiH za 2015. godinu. Usvojen je zaključak kojim se od Vijeća ministara BiH traži da Komisiji za vanjsku trgovinu i carine dostavi Informaciju o međunarodnim sporovima koji se protiv BiH vode u vezi sa zaštitom intelektualne svojine. Donesen je i zaključak kojim se Ministarstvo vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH zadužuje da, zajedno sa Ministarstvom vanjskih poslova BiH, razmotri mogućnost olakšavanja protoka ljudi, robe i usluga između država nastalih na teritoriju bivše Jugoslavije. Zaključeno je i to da se od Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH traži da u narednom periodu, u saradnji sa Institutom za standardizaciju i Institutom za akreditiranje BiH, posveti pažnju i uloži napore za donošenje cjelodržavne strategije razvoja kvaliteta u BiH kako bi se osigurala prohodnost robe (uvoz i izvoz), u skladu sa međunarodnim standardima.

Uz usvojen Izvještaj o radu Vijeća ministara BiH usvojen je i zaključak kojim se od Ministarstva finansija i trezora BiH traži da u narednom periodu dostavlja šestomjesečne informacije o stanju javne zaduženosti BiH.

Usvojen je i zaključak u kojem se od Vijeća ministara BiH traži da, ubuduće, Predstavničkom domu PSBiH dostavi poseban izvještaj o procesu integriranja BiH u Evropsku uniju, kojim će biti obuhvaćena sva tijela državne uprave koja se bave ovim obavezama.

Usvojen je i zaključak kojim se ministarstva u Vijeću ministara BiH pozivaju da hitno otklone nedostatke u primjeni Zakona o zaštiti tajnih podataka, koja su tokom provođenja nadzora ustanovili Zajednička komisija za nadzor nad radom Obavještajno – sigurnosne agencije BiH i Državno sigurnosno tijelo.

Usvojen je Izvještaj o radu Državne regulatorne komisije za električnu energiju u 2015. godini, kao i Izvještaj o provođenju zakona iz nadležnosti Centralne izborne komisije BiH u 2015. godini.

Donesena je rezolucija o neprihvaćanju izgradnje skladišta i odlagališta nuklearnog otpada, iskorištenih izvora i istrošenog nuklearnog goriva i protivlјenju aktivnostima u vezi s izgradnjom skladišta i odlagališta na Trgovskoj gori, općina Dvor, Republika Hrvatska, čiji su predlagači poslanici Diana Zelenika, Borislav Bojić i Jasmin Emrić. Usvojen je i zaključak kojim se Vijeće ministara BiH obavezuje da uputi inicijativu Vladi Republike Hrvatske za održavanje zajedničke sjednice Vlade RH i Vijeća ministara BiH, te obavezno delegira pitanje izgradnje skladišta i odlagališta nuklearnog otpada na Trgovskoj gori i upozna vlasti Hrvatske sa stavom PSBiH.

Usvojena je deklaracija o osudi govora mržnje, predlagača poslanika Saše Magazinovića, Lazara Prodanovića i Senada Šepića.

Na usaglašavanje Kolegiju, zbog nepostojanja entitetske većine, upućena je Informacijа o radu Tužilaštva BiH za 2015. godinu.

Zbog nepostojanja entitetske većine na usaglašavanje Kolegiju upućena je i poslanička inicijativa Denisa Bećirovića kojom se nadležna tijela Grada Mostara pozivaju da u najkraćem roku ukinu neprimjerene nazive ulica u Mostaru koje nose imena zvaničnika fašističke NDH - Mile Budaka, Jure Francetića, Ante Vokića i Mladena Lorkovića.

Zbog promjene parlamentarne većine, donesena je Odluka o izmjeni Odluke o imenovanju članova parlamentarnih delegacija. Shodno usvojenoj Odluci, za stalnog člana Delegacije PSBiH u Parlamentarnoj skupštini Vijeća Evrope imenovan je Damir Arnaut, a Željko Komšić za zamjenskog člana Delegacije. Za člana Delegacije PSBiH u Centralnoevropskoj inicijativi imenovan je Fehim Škaljić umjesto Maje Gasal – Vražalice, dok je Mirsad Isaković imenovan za člana Delegacije PSBiH u Parlamentarnoj skupštini Mediterana umjesto Mensure Beganović. Umjesto Fehima Škaljića za članicu Delegacije PSBiH u Parlamentarnoj skupštini Procesa saradnje u Jugoistočnoj Evropi imenovana je Maja Gasal – Vražalica, a umjesto Damira Arnauta za članicu Delegacije PSBiH u Parlamentarnoj skupštini zemalja frankofonskog govornog područja imenovana je Mensura Beganović.

Zbog promjene parlamentarne većine, donesena je i Odluka o izmjeni Odluke o imenovanju Komisije za izbor i praćenje rada Agencije za prevenciju korupcije i koordinaciju borbe protiv korupcije. Prema usvojenoj Odluci, Mirsad Isaković imenovan je za člana Komisije za izbor i praćenje rada Agencije za prevenciju korupcije i koordinaciju borbe protiv korupcije umjesto Hanke Vajzović.

Usvojen je zaključak Kluba poslanika SDS-a kojim se Zajednička komisija za nadzor nad Obavještajno-sigurnosnom agencijom BiH zadužuje da ispita navode iznesene na Javnom servisu – Radio - televiziji Republike Srpske o navodnom učešću Ministarstva sigurnosti BiH, Obavještajno - sigurnosne agencije BiH, kao i nekih stranih obavještajnih službi u organizaciji mirnih protesta koji su održani u Banja Luci 14. maja 2016. godine.

Usvojen je zaključak o osnivanju Istražne komisije Predstavničkog doma PSBiH za utvrđivanje stanja u Izvozno - kreditnoj agenciji BiH. U Istražnu komisiju iz Predstavničkog doma PSBiH imenovani su Šemsudin Mehmedović, Predrag Kožul, Mensura Beganović, Nenad Lalić, Mirsad Mešić, Dušanka Majkić i Mirsad Isaković.

Dom je dao saglasnost za ratifikaciju Sporazuma o finansiranju programa posebnih mjera oporavka nakon poplava i upravljanje rizikom od poplava – dio koji se odnosi na BiH, Ugovora o Centru za istraživanje i inovaciju Zapadnog Balkana – WISE i Sporazuma između Vijeća ministara BiH i Vlade Republike Austrije o naučnoj i tehnološkoj saradnji.

Za narednu sjednicu Doma odgođeno je izjašnjavanje o davanju saglasnosti za ratifikaciju Sporazuma između Vijeća ministara BiH i Ureda ministara Ukrajine o saradnji u borbi protiv kriminala. (kraj) 

PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću