MENI
26.5.2016.

Одржана 20. сједнице Комисије за спољну и трговинску политику, царине, саобраћај и комуникације



Комисија за спољну и трговинску политику, царине, саобраћај и комуникације Дома народа Парламентарне скупштине Босне и Херцеговине (ПСБиХ) на својој 20. сједници подржала је, у првој комисијској фази, Приједлог закона о измјенама и допунама Закона о радном времену, обавезним одморима мобилних радника и уређајима за евидентирање у друмском превозу, чији је предлагач Савјет министара БиХ.

Подржан је Извјештај о раду Савјета министара БиХ за 2015. годину у дијелу надлежности Комисије за спољну и трговинску политику, царине, саобраћај и комуникације Дома народа Парламентарне скупштине БиХ, и то:
  • Министарства иностраних послова БиХ,
  • Министарства спољне трговине и економских односа БиХ, осим у дијелу који се односи на увоз и извоз наоружања и војне опреме,
  • Канцеларије за ветеринарство БиХ,
  • Управе БиХ за заштиту здравља биља,
  • Канцеларије за хармонизацију и координацију система плаћања у пољопривреди, исхрани и руралном развоју БиХ,
  • Министарства саобраћаја и комуникација БиХ,
  • Регулаторне агенције за комуникације БиХ и
  • Aгенције за безбједност хране БиХ.

Комисија је подржала Извјештај о раду Државне регулаторне комисије за електричну енергију за 2015. годину.

Комисија није подржала Извјештај о раду Управног одбора Извозно - кредитне агенције БиХ за 2015. годину.

Није подржан Извјештај о реализацији планских докумената за 2015. годину, као ни Извјештај о обављеној ревизији финансијског пословања БХРТ-а за 2015. годину. Нису примљени к знању Финансијски план и планови програма БХР 1 и БХТ 1 за 2016. годину.

Подржан је Приједлог одлуке о именовању Суада Зељковића и Николе Пејића за чланове Државне регулаторне комисије за електричну енергију из Федерације Босне и Херцеговине.

Комисија је дала позитивно мишљење и предложила Дому давање сагласности за ратификацију Споразума о финансирању програма посебних мјера опоравка након поплава и управљања ризиком од поплава – дио који се односи на Босну и Херцеговину, између Босне и Херцеговине, коју представља Дирекција за европске интеграције Савјета министара Босне и Херцеговине, и Европске уније, коју представља Европска комисија.

Усвојени су извјештаји о међународним активностима комисија и делегација ПСБиХ, и то:
  • Извјештај са састанка Главног одбора за друштвени развој, образовање, истраживање и науку Парламентарне скупштине Процеса сарадње у Југоисточној Европи (PSSEECP), Тирана, 8. и 9. април 2016. и
  • Извјештај са 12. састанка Конференција парламентарних комисија за европске интеграције парламената обухваћених Процесом стабилизације и придруживања Југоисточне Европе (COSAP). (крај)


ПРЕС
КОНТАКТ
Сектор за односе с јавношћу