MENI
27.5.2016

Saopćenje zamjenika predsjedavajućeg Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH Safeta Softića povodom Presude Ustavnog suda BiH



"Kao podnosilac zahtjeva za ocjenu ustavnosti člana 7. stav 1. Ustava Republike Srpske, a nakon jučerašnje sjednice Ustavnog suda BIH, izražavam zadovoljstvo donesenom odlukom, bez obzira što je moj zahtjev formalno odbijen kao neosnovan. 

Iako ćemo potpuno obrazloženje odluke Ustavnog suda BiH tek dobiti, iz saopštenja našeg najvišeg državnog suda jasno se da zaključiti da se jezik bošnjačkog jezika naziva bosanski jezik i da svi organi javne vlasti u Bosni i Hercegovini to moraju poštivati. Prema tome, Ustav Republike Srpske je propisao da postoji jezik bošnjačkog naroda, kao i srpskog, kao i hrvatskog, ali da Bošnjaci, kao i svi drugi građani koji to žele, imaju pravo da svoj jezik zovu bosanski i da se po njemu identificiraju. Potvrđeno je da je pitanje odabira maternjeg jezika i njegovog naziva legitimno i neotuđivo političko pravo svakog naroda u koje se javna vlast ne smije miješati, i koje ne mora nužno biti identično sa nazivom samog naroda. 

Smatram da je ovaj ustavnopravni postupak izrodio veoma značajno obrazloženje Ustavnog suda BiH za sve građane u BiH, a posebno za one koji su u faktičkoj etničkoj, vjerskoj ili jezičnoj manjini na određenoj teritoriji. Tu mislim, prije svega, na povratnike u Republici Srpskoj. Nakon ove odluke Ustavnog suda BiH, niti jedan organ u BiH ne smije više negirati naziv bosanski jezik za koji su se, prije svega, Bošnjaci, ali i mnogi drugi građani opredijelili. Od đačkih knjižica, preko uvjerenja i dokumenata, do odluka i zakona, izraz bosanski jezik mora biti korišten kada se govori o jeziku bošnjačkog naroda i građana koji su se opredijelili za bosanski jezik kao svoj maternji jezik. 

Nadam se da će ova odluka naići na potpuno razumijevanje i podršku svih organa vlasti u BIH, ne samo u Republici Srpskoj, jer postoji i drugi dijelovi naše države u kojoj postoje isti ili slični problemi negiranja naziva nečijeg jezika. 

Na kraju, držim da odluka Ustavnog suda BiH predstavlja bitan napredak u međusobnim odnosima pluralne Bosne i Hercegovine.", navodi se u saopćenju koje je potpisao zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine Safet Softić. (kraj)

PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću