MENI
31.5.2016

U Sarajevu počeo godišnji sastanak Parlamentarnog odbora Parlamentarne dimenzije Centralnoevropske inicijative



Pod predsjedavanjem Bosne i Hercegovine, u Sarajevu je danas počeo godišnji sastanak Parlamentarnog odbora Parlamentarne dimenzije Centralnoevropske inicijative (PDCEI), koji je posvećen radu na poboljšanju infrastrukture država članica CEI, s posebnim osvrtom na saobraćaj i energetiku. Skupom, inače, predsjedava predsjedavajuća Parlamentarne dimenzije, poslanica u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) Monika Tomić. 

Učesnike dvodnevnog sastanka pozdravio je predsjedavajući Predstavničkog doma PSBiH Mladen Bosić, koji je posebno naglasio značaj CEI, kao inicijative koja pruža značajnu podršku procesu proširenja Evropske unije (EU), kao i pomoć zemljama članicama CEI koje imaju aspiraciju da postanu članice EU.

Osvrćući se na aktuelnu situaciju u Bosni i Hercegovini, Bosić je ocijenio da zemlja u posljednje dvije decenije bilježi stalan napredak, ali i naglasio da postoje prepreke i zastoji u razvoju ekonomije, kao i na evropskom putu BiH. Ocjenjujući da se BiH, u suočavanju sa ekonomskim problemima i migrantskom krizom, danas ne razlikuje mnogo od drugih evropskih zemalja, Bosić je podvukao značaj regionalne saradnje i povezivanja u prevazilaženju tih problema, kao i ulogu CEI, posebno njene parlamentarne dimenzije, u stvaranju dobre atmosfere za saradnju zemalja Zapadnog Balkana. 

Predsjedavajući Bosić pozvao je na jačanje parlamentarne saradnje među zemljama članicama CEI i izrazio očekivanje da će sa ovog sastanka Parlamentarnog odbora PDCEI biti poslate snažne poruke o potrebi infrastrukturnog uvezivanja i većeg iskorištavanja energetskog potencijala u zemljama članicama CEI. 

Učesnicima sastanka obratili su se i predstavnici Ministarstva komunikacija i prometa BiH te Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH, koji su naglasili činjenicu da se naša država suočava s ozbiljnim izazovima u sektoru saobraćaja i razvoju transportne infrastrukture, kao i činjenicu da BiH, kao aktivna članica Energetske zajednice, očekuje podršku institucija EU u realizaciji projekata kojima bi ogroman energetski potencijal zemlje bio iskorišten u većoj mjeri.

Očekuje se da će učesnici zasjedanja usvojiti deklaraciju u kojoj će države članice CEI pozvati na nastavak procesa proširivanja EU i na pružanje pune podrške zemljama kandidatima za ulazak u EU. (kraj)

PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću