MENI
1.6.2016

Članovi Delegacije PSBiH u PSOSCE-a i parlamentarni vojni povjerenik BiH u Berlinu na konferenciji o OSCE-ovom Kodeksu ponašanja



Članovi Delegacije Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) u Parlamentarnoj skupštini Organizacije za evropsku sigurnost i saradnju (PSOSCE) Bariša Čolak i Halid Genjac, te parlamentarni vojni povjerenik BiH Boško Šiljegović učestvovat će na konferenciji posvećenoj primjeni OSCE-ovog Kodeksa ponašanja u vojno – političkim aspektima sigurnosti, koja će, u organizaciji PSOSCE-a i Ženevskog centra za demokratsku kontrolu oružanih snaga (DCAF), biti održana 2. i 3. juna ove godine u Berlinu. 

Tokom konferencije, koja se održava u okviru njemačkog predsjedavanja OSCE-om, bit će razmotrena trenutna i buduća uloga Kodeksa u parlamentarnoj kontroli oružanih i sigurnosnih snaga. Prema najavama organizatora, cilj konferencije jeste da parlamentarci iz zemalja članica PSOSCE-a razmijene informacije i iskustva o primjeni Kodeksa u procesu demokratske kontrole u sektorima odbrane i sigurnosti.

U okviru prve od ukupno tri sesije učesnicima konferencije obratit će se parlamentarni vojni povjerenik BiH Boško Šiljegović, koji će govoriti o primjeni OSCE-ovog Kodeksa kroz provođenje Zakona o parlamentarnom vojnom povjereniku BiH, kao i o demokratskoj kontroli Oružanih snaga BiH, koju provode Zajednička komisija za odbranu i sigurnost PSBiH i Ured parlamentarnog vojnog povjerenika BiH. (kraj)

PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću