MENI
6.6.2016

U Parlamentarnoj skupštini BiH održana javna rasprava o Prijedlogu zakona o ombudsmenu za ljudska prava BiH


U organizaciji Zajedničke komisije za ljudska prava Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) danas je održana javna rasprava o Prijedlogu zakona o ombudsmenu za ljudska prava BiH.

Kako je istaknuto tokom rasprave, cilj donošenja novog Zakona o ombudsmenu za ljudska prava BiH je njegovo usklađivanje sa Pariškim načelima, preporukama Vijeća Evrope i preporukama odbora Ujedinjenih naroda, a kojima se ukazuje na potrebu jačanja Institucije ombudsmena za ljudska prava BiH.

Prema preporukama Međunarodnog koordinacijskog odbora državnih institucija za promociju i zaštitu ljudskih prava (ICC), vlasti BiH trebaju pojačati napore u preustroju i jačanju Institucije ombudsmena za ljudska prava BiH na način da država primjeni otvoreni proces sa više konsultacija za izbor i imenovanje ombudsmena, uz garanciju nezavisnosti ombudsmena u skladu sa Pariškim načelima. Dalje se u preporukama ICC navodi da se trebaju osigurati adekvatna ljudska i materijalna sredstva i razviti kapaciteti za funkcioniranje Institucije, kao i da treba osigurati finansijsku nezavisnost koja uključuje adekvatne finansije i ljudske resurse u odnosu na dodatne zadatke koje Institucija dobije.

Ukoliko se novi Zakon ne uskladi sa preporukama ICC, rečeno je danas, gotovo izvjesnim čini se da će Institucija ombudsmana za ljudska prava BiH izgubiti „A“ status prema međunarodnoj klasifikaciji državnih institucija za zaštitu ljudskih prava, koji imaju sve institucije koje u potpunosti djeluju u skladu sa međunarodnim standardima u oblasti zaštite ljudskih prava. Također, naglašeno je i to da kroz novi Zakon treba unaprijediti efikasnost Institucije, omogućiti jače prisustvo Institucije među građanima i na terenu jer bi se na taj način jačalo povjerenje u Instituciju, kao i osigurati jaču saradnju sa predstavnicima organizacija civilnog društva, akademske zajednice i struke.

Tokom rasprave naglašeno je i da novim Zakonom konačno treba regulirati pitanje nacionalnog preventivnog mehanizma za prevenciju torture i drugih surovih, neljudskih ili ponižavajućih kazni i postupaka. Kako je pojašnjeno, nacionalni preventivni mehanizam tijelo je kojeg čine stručne osobe sa mandatom posjeta mjestima i institucijama gdje su osobe lišene slobode i koje su mjerodavne za sprječavanje torture i drugih surovih, neljudskih ili ponižavajućih kazni ili postupaka.

Izvještaj i transkript sa javne rasprave bit će proslijeđeni Predstavničkom domu i Domu naroda PSBiH na razmatranje. (kraj) 

PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću