MENI
27.5.2015

Održana 6. sjednica Komisije za vanjsku i trgovinsku politiku, carine, saobraćaj i komunikacije



Na 6. sjednici Komisije za vanjsku i trgovinsku politiku, carine, saobraćaj i komunikacije Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) dato je pozitivno mišljenje za ratificiranje Amandmana broj 3 na Ugovor o finansiranju sklopljenog od i između BiH i Evropske investicijske banke 21. decembra 2005. godine u Sarajevu i 28. decembra 2005. godine u Luksemburgu, sa naknadnim izmjenama („Ugovor o finansiranju“) za projekat – Željeznice u BiH II (FI 23.376). 

Dato je pozitivno mišljenje i za ratificiranje Sporazuma o vojnoj finansijskoj saradnji između Vijeća ministara BiH i Vlade Republike Turske. 

Komisija nije podržala Prijedlog odluke o iznosu RTV takse, čiji je predlagač Predstavnički dom PSBiH. 

Nije podržan Izvještaj o radu Vijeća ministara BiH za 2014. godinu, u dijelu nadležnosti Komisije za vanjsku i trgovinsku politiku, carine, saobraćaj i komunikacije Doma naroda PSBiH, i to: Ministarstva vanjskih poslova BiH, Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH, osim u dijelu koji se odnosi na uvoz i izvoz naoružanja i vojne opreme, Ureda za veterinarstvo BiH, Uprave BiH za zaštitu zdravlja bilja, Ureda za harmonizaciju i koordinaciju sistema plaćanja u poljoprivredi, ishrani i ruralnom razvoju BiH, Ministarstva komunikacija i prometa BiH, Regulatorne agencije za komunikacije BiH, Agencije za sigurnost hrane BiH. 

Članovi Komisije nisu podržali Izvještaj o radu Upravnog odbora Izvozno – kreditne agencije BiH za 2014. godinu a primljeni su k znanju Finansijski plan za 2014. godinu i Informacija o trenutnom poslovanju Izvozno – kreditne agencije BiH. 

Danas je podržano Mišljenje Komisije za vanjsku i trgovinsku politiku, carine, saobraćaj i komuniakcije Doma naroda PSBiH o Informaciji u poslovanju i funkcioniranju BHRT-a. Između ostalog, u Mišljenju Komisija predlaže Domu naroda PSBiH da na plenarnoj sjednici otvori detaljnu debatu o problemima u sistemu javnog emitiranja u BiH, u cilju dolaska do konkretnih zaključaka, sa posebnim naglaskom na pitanja na koja Komisija ukazuje u Mišljenju. 

Članovi Komisije su se upoznali sa dopisom Regulatorne agencije za komunikacije (RAK) BiH u vezi sa realiziranjem procesa digitalizacije. Donesen je zaključak u kojem Komisija predlaže Kolegiju Doma naroda PSBiH da zatraži od Vijeća ministara BiH, Ministarstva komunikacija i prometa BiH i RAK-a BiH da u međusobnim kontaktima najhitnije dođu do sistemskih rješenja koja bi ubrzala realizaciju procesa digitalizacije, a štetu nastalu zbog kašnjenja sa završetkom procesa digitalizacije učinila što manjom. 

Primljen je k znanju Izvještaj s drugog dijela redovnog zasjedanja Parlamentarne skupštine Vijeća Evrope, koje je održano u Strazburu od 20. do 24. aprila 2015. godine. (kraj) 

PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću