MENI
13.6.2016

U Parlamentarnoj skupštini BiH održan sastanak o izradi Programa integriranja BiH


U organizaciji Zajedničke komisije za evropske integracije Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine i uz podršku USAID-ovog Projekta jačanja institucija vlasti i procesa u BiH (SGIP) i Misije OSCE-a u BiH, u Sarajevu je danas održan sastanak na temu „Izrada Programa integriranja BiH – dosadašnji napredak i naredni koraci“. 

Na sastanku, koji je realiziran u saradnji sa Direkcijom za evropske integracije (DEI) BiH, istaknuto je da je izrada Programa integriranja BiH jedna od ključnih obaveza naše zemlje nakon stupanja na snagu Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju (SSP), te naglašeno da se tim Programom na konkretan način iskazuje spremnost države da ispuni obaveze i odgovori na sve izazove procesa evropskih integracija. 

Predsjedavajući Zajedničke komisije za evropske integracije PSBiH Nikola Lovrinović naglasio je da će Zajednička komisija nastaviti da preduzima aktivnosti s ciljem upoznavanja predstavnika institucija svih nivoa vlasti u BiH, kao i predstavnika organizacija civilnog društva s obavezama u procesu evropskih integracija. Taj proces mora postati vlasništvo svih u BiH, kazao je Lovrinović. 

Direktor DEI BiH Edin Dilberović rekao je danas da suštinu Programa integriranja BiH predstavlja izrada plana usklađivanja zakonodavstva u BiH sa zakonodavstvom EU, kao i plana strateškog okvira BiH. Zbog toga, prema riječima Dilberovića, uspostavljanje funkcionalnog mehanizma koordinacije, kao i struktura unutar tog mehanizma, predstavlja jedan od osnovnih preduvjeta a izradu Programa integrisanja BiH. 

Učesnicima sastanka obratio se i direktor SGIP-a Christian Haupt, koji je rekao da će taj USAID-ov program pružiti podršku izradi Programa integriranja BiH, koji, kako je rekao, predstavlja ključan dokument u procesu harmonizacije domaćeg i EU zakonodavstva.

Ističući značajnu ulogu Zajedničke komisije za evropske integracije PSBiH u nadgledanju cjelokupnog procesa evropskih integracija BiH, posebno procesa usklađivanja zakonodavstva BiH sa pravnom stečevinom EU, vršilac dužnosti direktora Odjela za demokratsko upravljanje u Misiji OSCE-a BiH Fermin Cordoba rekao je da je jedan od prioriteta Misije OSCE podrška ključnih komisija PSBiH s ciljem ostvarivanja napretka u provođenju reformi, osiguravanja uključenosti i otvorenosti prema javnosti, te jačanja odgovornosti u zakonodavnim poslovima.

Učesnici sastanka upoznali su se sa ključnim odredbama Programa integriranja, kao i sa iskustvima zemalja u regionu u procesu izrade tog Programa. Zaključeno je da institucije vlasti na svim nivoima treba da iskažu veći nivo posvećenosti procesu evropskih integracija, kao i da treba raditi na jačanju uloge organizacija civilnog društva u izradi javnih politika i nacrta zakona kojima se u BiH ispunjavaju evropski standardi. (kraj)

PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću