MENI
13.6.2016

Održana 24. sjednice Zajedničke komisije za odbranu i sigurnost BiH



Zajednička komisija za odbranu i sigurnost BiH na svojoj 24. sjednici usvojila je u drugoj komisijskoj fazi, uz jedan usvojeni amandman, Prijedlog zakona o kontroli vanjskotrgovinskog prometa robe dvojne namjene, čiji je predlagač Vijeće ministara BiH.

U drugom čitanju, sa četiri usvojena amandmana, podržan je i tekst Prijedloga zakona o kontroli vanjskotrgovinskog prometa oružja, vojne opreme i robe posebne namjene, čiji je predlagač, također, Vijeće ministara BiH. 

Uslijed odsustva resornog ministra i njegovog zamjenika, za narednu sjednicu odgođeno je razmatranje Informacije o stanju sigurnosti u Bosni i Hercegovini u 2015. godini.

Usvojen je Izvještaj o stanju radijacijske i nuklearne sigurnosti za 2015. godinu, čiji je podnosilac Državna regulatorna agencija za radijacijsku i nuklearnu sigurnost.

K znanju su primljeni Izvještaj o radu Komisije za deminiranje u Bosni i Hercegovini za 2015.godinu, kao i Izvještaj o protuminskom djelovanju u Bosni i Hercegovini za 2015.godinu, čiji je podnosilac Komisija za deminiranje u BiH.

Zajednička komisija primila je k znanju Informaciju parlamentarnog vojnog povjerenika BiH o nenajavljenoj posjeti 4. pješadijskoj brigadi Oružanih snaga BiH i skladištu za smještaj i sortiranje municije - Gabela i Duži. Usvojen je i zaključak kojim Zajednička komisija od Ministarstva odbrane BiH zahtijeva informaciju o do sada sprovedenim aktivnostima u vezi sa činjenicama navedenim u predmetnoj Informaciji parlamentarnog vojnog povjerenika BiH, kao i o aktivnostima koje ovo Ministarstvo s tim u vezi planira sprovesti u narednom periodu.

K znanju su primljene informacije o aktivnostima članova Zajedničke komisije za odbranu i sigurnost BiH, kako slijedi:
  • Informacija o nastupnoj posjeti novoimenovanog vojnog atašea SAD-a u BiH, 21. marta 2016.,
  • Informacija o sastanku članova Zajedničke komisije za odbranu i sigurnost BiH s delegacijom Predstavničkog doma Parlamenta Republike Indonezije, 4. aprila 2016.,
  • Informacija o nastupnoj posjeti novog komandanta EUFOR-a u BiH, general – majora Friedricha Schrottera 14. aprila 2016.,
  • Informacija o sastanku članova Zajedničke komisije za odbranu i sigurnost BiH s predstavnicima vojno-diplomatskog kora akreditiranim u BiH, 26. aprila 2016.,
  • Informacija o sastanku članova Zajedničke komisije za odbranu i sigurnost BiH s predstavnicima Univerziteta za nacionalnu odbranu Islamske Republike Pakistan 28. aprila 2016. i
  • Informacija o sastanku članova Zajedničke komisije za odbranu i sigurnost BiH s polaznicima visokih studija sigurnosti i odbrane Vojne akademije Ministarstva odbrane Republike Srbije, 28. aprila 2016. (kraj)

PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću