MENI
27.5.2015

Održana 8. sjednica Komisije za budžet i finansije Predstavničkog doma


Na 8. sjednici Komisije za budžet i finansije Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) usvojen je izvještaj o izvršenoj reviziji učinka o temi „Raspodjela i korištenje sredstava tekuće rezerve“, čiji je sačinilac Ured za reviziju institucija Bosne i Hercegovine.

Uz ovaj Izvještaj, Komisija je Predstavničkom domu PSBiH predložila da zatraži od Agencije za prevenciju korupcije i koordinaciju borbe protiv korupcije BiH da u najkraćem roku detaljno analizira pomenuti Izvještaj i utvrdi da li je u raspodjeli i korištenju sredstava tekuće rezerve bilo sukoba interesa i elemenata korupcije, te da o nalazima Agencije obavijesti Predstavnički dom PSBiH.

Također je predloženo da Predstavnički dom PSBiH zatraži od Vijeća ministara BiH da u roku od 90 dana izvijesti Predstavnički dom o realizaciji revizorskih preporuka iz Izveštaja o izvršenoj reviziji učinka o temi „Raspodjela i korištenje sredstava tekuće rezerve“.

Komisija je predložila i zaključak po kome Predstavnički dom PSBiH od Ministarstva finansija i trezora BiH traži da tromjesečno Predstavničkom domu dostavlja detaljan izvještaj o raspodjeli i korištenju sredstava tekuće rezerve.

Usvojen je i Izvještaj o izvršenoj reviziji učinka o temi „Smještaj profesionalnih vojnih osoba u Ministarstvu odbrane BiH“, čiji je sačinilac Ured za reviziju institucija Bosne i Hercegovine. U vezi s ovim Izvještajem Komisija je Predstavničkom domu PSBiH predložila da usvoji zaključak po kome Predstavnički dom od Ministarstva odbrane BiH traži da u najkraćem roku izradi i dostavi Akcioni plan za realizaciju revizorskih preporuka iz Izvještaja o izvršenoj reviziji učinka o temi „Smještaj profesionalnih vojnih osoba u Ministarstvu odbrane BiH“.

Komisija je također usvojila Izvještaj Ureda za reviziju institucija Bosne i Hercegovine o aktivnostima tog Ureda za 2014. godinu.

Komisija je odložila izjašnjavanje o Izvještaju o radu Ureda za razmatranje žalbi za 2014. godinu i zatražila od Ureda za razmatranje žalbi da u roku od 30 dana dostavi dopunu Izvještaja u kojem će taksativno nabrojati 408 predmeta žalbi za koje se Ured oglasio nenadležnom, sa navođenjem vrijednosti svake pojedinačne javne nabavke. Istovremeno, Komisija je od Kolegija Predstavničkog doma zatražila da ovu tačku skine s dnevnog reda 12. sjednice Predstavničkog doma PSBiH.

Na sjednici je primljen je k znanju i finansijski izvještaj Ureda za reviziju institucija BiH za period od 1. januara do 31. marta 2015. godine. (kraj)

PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću