MENI
15.6.2016

Okončana 5. hitna sjednica Predstavničkog doma



Na 5. hitnoj sjednici Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) obavljena je rasprava o Informaciji Vijeća ministara BiH o Odluci o usvajanju Jedinstvenog programa obrade podataka popisa stanovništva, domaćinstava i stanova u BiH 2013. godine, koju je donio direktor Agencije za statistiku BiH Velimir Jukić. 

U vezi sa tačkom dnevnog reda, nisu usvojeni prijedlozi zaključaka Kluba SNSD koji glase:
  • Predstavnički dom PSBiH zadužuje Vijeće ministara BiH da se izjasni o Odluci direktora Agencije za statistiku BiH o Jedinstvenog programa obrade podataka popisa stanovništva, domaćinstava i stanova u BiH 2013. godine i istu stavi van snage.
  • Nalaže se Agenciji za statistiku BiH da, zajedno sa entitetskim zavodima za statistiku, predloži usaglašen Jedinstveni program obrade podataka u skladu sa Zakonom o popisu. 
  • Od Vijeća ministara BiH traži se da u parlamentarnu proceduru uputi izmjenu Zakona o popisu, kojom se rok za objavu popisa produžava do 31. decembra 2016. godine. 
Nije usvojen ni prijedlog zaključka Kluba SDS u kojem Predstavnički dom PSBiH poziva direktora Agencije za statistiku BiH da van snage stavi Odluku o usvajanju Jedinstvenog programa obrade podataka popisa stanovništva, domaćinstava i stanova u BiH 2013. godine od 18. maja 2016. godine jer je ova odluka u suprotnosti sa stavkom IV. Odluke o osnivanju Agencije za statistiku BiH, Zakonom o statistici i Zakonom o popisu stanovništva. (kraj)


PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću