MENI
17.6.2016

Članovi Zajedničke komisije za ljudska prava PSBiH na međuparlamentarnoj konferenciji o imigracionoj i azilskoj politici EU



Predsjedavajući Zajedničke komisije za ljudska prava Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) Borislav Bojić, zamjenik predsjedavajućeg Mario Karamatić i članovi ovog tijela Nermina Kapetanović i Sead Kadić učestvovat će na međuparlamentarnoj konferenciji na temu: „Imigraciona i azilska politika Evropske unije (EU): implikacije za parlamente zemalja proširenja“, koja će biti održana 20. i 21. juna ove godine u Briselu. 

Kako je najavljeno, na međuparlamentarnoj konferenciji razgovarat će se o perspektivama Evropske komisije u imigracionoj i azilskoj politici EU, o intervencijama u upravljanju migracijom, azilom i granicama, kao i o stanju na granicama EU sa zemljama proširenja kad je riječ o migracionoj krizi. 

Dnevnim redom konferencije predviđena je i rasprava o ulozi parlamenata u rješavanju migracione krize, te o parlamentima kao forumima u kojima se kreira javna politika i okupljaju izvršna tijela i građansko društvo. Bit će riječi i o jačanju međuparlamentarne saradnje i regionalne saradnje nadležnih vlasti u sučeljavanju sa migracionom krizom.

Međuparlamentarnu konferenciju organiziraju Komitet za vanjske poslove Evropskog parlamenta (EP) i Komitet za građanske slobode, pravdu i unutarnja pitanja EP, u saradnji sa članovima parlamenata predpristupnih zemalja i parlamentom Grčke. (kraj) 

PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću