MENI
17.6.2016

Zajednička komisija za ljudska prava PSBiH obilježit će Međunarodni dan borbe protiv seksualnog nasilja u konfliktu



Predsjedavajući Zajedničke komisije za ljudska prava Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) Borislav Bojić najavio je da će ovo radno tijelo PSBiH, zajedno sa drugim institucijama i organizacijama koje se bave zaštitom ljudskih prava, ove godine prvi put obilježiti 19. juni, Međunarodni dan borbe protiv seksualnog nasilja u konfliktu. 

Saopćenje predsjedavajućeg Zajedničke komisije prenosimo u cjelosti:

“Generalna skupština Ujedinjenih naroda 13. jula 2015. godine usvojila je Rezoluciju kojom se 19. juni obilježava kao Međunarodni dan borbe protiv seksualnog nasilja u konfliktu, s ciljem da se podigne svijest o potrebi da se stavi tačka na dalje seksualno nasilje u konfliktima u svijetu, te da pozove međunarodnu zajednicu da se solidarizira sa preživjelima.

Ovaj dan će se prvi put ove godine obilježiti širom svijeta, kako bi se osnažila globalna borba protiv strahota s kojima se suočavaju pojedinci, posebno žene i djevojke, u zonama sukoba u svijetu. 

Procjene Ujedinjenih naroda govore o tome da je više desetina hiljada žena i djevojaka, kao i nepoznat broj muškaraca, preživjelo ratno silovanje i seksualno nasilje u Bosni i Hercegovini. Većina tih lica još uvijek se bori za priznavanje i ostvarivanje svojih prava.
Lica koja su preživjela seksualno nasilje tokom rata u Bosni i Hercegovini i dalje su na marginama društva, diskriminirani i stigmatizirani od šire zajednice. Potrebno je raditi na daljem osnaživanju javnih institucija kako bi te institucije bile u stanju da pruže adekvatnu podršku i brigu licima koja su preživjela seksualno nasilje. Paralelno s tim, potrebno je raditi i na harmonizaciji pravnih okvira, koji im garantiraju prava. 
 
Zajednička komisija za ljudska prava PSBiH će, povodom ovog dana, a u saradnji sa Institucijom ombudsmena za ljudska prava BiH i Populacijskim fondom Ujedinjenih naroda, na tematskoj sjednici koja će se održati 29. juna ove godine u zgradi PSBiH, predstaviti istraživanje o stigmatizaciji lica koja su preživjela seksualno nasilje tokom rata,” kaže se na kraju saopćenja predsjedavajućeg Zajedničke komisije za ljudska prava PSBiH Borislava Bojića. (kraj)

PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću