MENI
17.6.2016

Članovi rukovodstva oba doma Parlamentarne skupštine BiH razgovarali sa ministrom vanjskih poslova Republike Bugarske



Zamjenici predsjedatelja Zastupničkog i Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović i Ognjen Tadić razgovarali su danas u Sarajevu sa ministrom vanjskih poslova Republike Bugarske Danielom Mitovim o unapređenju bilateralnih odnosa i o daljnjem tijeku europskih integracija BiH. 

Ističući da između Bugarske i BiH postoji dugogodišnje prijateljstvo i povijest dobrih političkih i ekonomskih odnosa, ministar Mitov izrazio je uvjerenje da Europska unija (EU) ne može biti kompletna bez svih zemalja Zapadnog Balkana. S tim u svezi, šef diplomatije Bugarske naglasio je da njegova zemlja snažno podržava europski i euroatlantski put BiH, kao i aplikaciju za članstvo u EU, koju je BiH podnijela sredinom veljače ove godine. 

Ocjenjujući da je pred našom zemljom još dosta posla na provođenju bolnih i ponekad kontroverznih reformi na putu ka EU, ministar Mitov ponudio je svaku vrstu pomoći Bugarske, kao zemlje koja, iako članica EU, još uvijek prolazi kroz proces reformi, posebno u oblasti pravosuđa i borbe protiv korupcije.

Zahvaljujući se na iskrenoj potpori, zamjenici predsjedatelja Zastupničkog i Doma naroda PSBiH Šefik Džaferović i Ognjen Tadić naglasili su da su iskustva i ponuđena pomoć Bugarske na putu europskih integracija dragocjeni za našu zemlju. 

Članovi vodstva obaju domova PSBiH izrazili su opredjeljenje da se nastavi sa provođenjem usvojene Reformske agende i sa ispunjavanjem svih drugih uvjeta za članstvo BiH u EU ocijenivši da BiH još uvijek nije iskoristila prednosti koje je našoj zemlji ponudila britansko – njemačka, odnosno nova EU inicijativa.

Džaferović i Tadić založili su se i za unapređenje odnosa dvaju država i na ekonomskom planu, ističući da obje strane trebaju uložiti dodatne napore kako bi se iskoristile sve mogućnosti da se ekonomski odnosi i vanjskotrgovinska razmjena između BiH i Bugarske podignu na višu razinu. S tim u svezi, Džaferović i Tadić naglasili su da je za unapređenje ekonomskih odnosa svih zemalja u regionu potrebno koristiti regionalne inicijative, u okviru kojih se razgovara o velikim projektima izradnje prometne i infrastrukturne mreže u zemljama Zapadnog Balkana. 

Razgovoru članova vodstva obaju domova PSBiH sa ministrom Mitovim nazočio je i predsjedatelj Zajedničkog povjerenstva za obranu i sigurnost BiH Sifet Podžić, koji je ranije obavljao dužnost veleposlanika BiH u Republici Bugarskoj. (kraj)

PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću