MENI
1.7.2016

Predsjedavajući Predstavničkog doma PSBiH Mladen Bosić i njegova zamjenica Borjana Krišto učestvovali u radu Crans Montana foruma u Beču


Predsjedavajući Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine Mladen Bosić i zamjenica predsjedavajućeg Borjana Krišto učestvovali su u Beču u radu 27. godišnjeg zasjedanja Crans Montana foruma, skupa koji je, pod visokim pokroviteljstvom predsjednika Austrije, okupio šefove država i vlada, kao i vodeće parlamentarce iz cijelog svijeta.

Predsjedavajući Bosić obratio se učesnicima Foruma u okviru panela o razvoju i ulozi parlamentarne diplomatije, naglasivši pozitivnu ulogu parlamentaraca u razvijanju međunarodnih veza i odnosa, posebno ulogu u doprinosu rješavanja sukoba.

"Parlamentarna diplomatija danas je zastupljena i na multilateralnom planu i u bilateralnim odnosima i na taj način doprinosi i boljem nadzoru nad radom izvršne vlasti, ali i demokratskom i transparentnom pristupu u međunarodnim odnosima. Posebno je značajno istaći da parlamentarci danas treba da savladaju izazov ubrzane globalizacije, integracionih procesa s jedne strane i mogućnosti stalnog izbijanja sukoba u multipolarnom svijetu s druge strane", rekao je u svom obraćanju predsjedavajući Bosić.

Bosić je naveo da je diplomatska aktivnost parlamentaraca u Bosni i Hercegovini na izuzetno visokom nivou, te da je karakterizira uključenost parlamentaraca sa nivoa Parlamentarne skupštine BiH, ali i parlamenata oba entiteta, Republike Srpske i Federacije BiH. "Ovakva aktivnost doprinosi i unapređenju međusobnih odnosa i na unutrašnjem političkom planu", kazao je predsjedavajući Bosić.

Na današnjoj sesiji o ulozi žena u radu Foruma učestvovala je i zamjenica predsjedavajućeg Predstavničkog doma PSBiH Borjana Krišto, koja je u svom obraćanju naglasila da je ravnopravnost, dijeljenje jednakog statusa i dijeljenje jednakih prava za realizaciju potencijala između žena i muškaraca s ciljem doprinosa političkom, kulturnom i socijalnom razvoju društva jedan od temeljnih preduvjeta održivog, uspješnog, savremenog i demokratskog društva.

"Uzimajući u obzir pitanja kojima se bave zakonodavne i izvršne vlasti, možemo slobodno kazati da ne postoje ženska i muška pitanja, odnosno da specijalizacija po rodnosti nije moguća. Svako pitanje koje dolazi pred nosioce političkih funkcija jednako je važno i njime se na isti način moraju baviti i parlamentarke i parlamentarci, ministrice i ministri, predsjednice i predsjednici. Zbog svega toga je važno da u političkim procesima na ravnopravan način učestvuju i žene i muškarci", kazala je gospođa Krišto.

Na Forumu u Crans Montani raspravljalo se i o jedinstvu i budućnosti Evrope, od njenog centralnog dijela do krajnjeg istoka, kao i o migrantskoj krizi kao globalnom izazovu. (kraj) 

PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću