MENI
5.7.2016

Delegacija PSBiH učestvovala na 25. godišnjem zasjedanju PSOSCE-a u Tbilisiju



Usvajanjem završne deklaracije o pitanjima sigurnosti, humanitarnih i ljudskih prava, te izborom Christine Muttonen za predsjednicu, a Isabel Santos, Azaya Guliyeva i Alkenaite Abramikiene za potpredsjednike Parlamentarne skupštine Organizacije za sigurnost i saradnju u Evropi (PSOSCE), danas je u glavnom gradu Gruzije Tbilisiju okončano 25. godišnje zasjedanje PSOSCE-a.

Na zasjedanju koje je, pod nazivom “25 godina parlamentarne saradnje: izgradnja povjerenja putem dijaloga“, tokom protekla tri dana okupilo gotovo 300 parlamentaraca iz 54 zemlje OSCE-a, aktivno su učestvovali i članovi Delegacije Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) u PSOSCE-a, predsjedavajuća Delegacije Aleksandra Pandurević i njen zamjenik Bariša Čolak.

Zasjedanje je započelo uvodnim obraćanjem predsjednika Parlamenta Gruzije Davida Usupashvilija, a nastavljeno raspravom o političkim i sigurnosnim pitanjima, te o problemima iz sfere ekonomije, ekologije i ljudskih prava. Sjednice tri komiteta PSOSCE-a obilježio je rad na rezolucijama kojima su u fokusu pitanja transnacionalnog terorizma, energetike i klimatskih promjena, kao i migracije, prava izbjeglica, te kriza u Ukrajini. 

Izlaganjem rezolucije Komiteta za politička pitanja i sigurnost, poslanica Švedskog Parlamenta Margareta Cederfelt ukazala je na važnost obnove povjerenja i promocije stabilnosti u zemljama OSCE-a. Ona je istaknula da, s obzirom na činjenicu da mnogi od izazova zahtijevaju multilateralni angažman, parlamentarci zajedno trebaju raditi na zajedničkoj sigurnosti i na prevladavanju tih izazova. 

Na sjednici Komiteta za ekonomska pitanja, nauku, tehnologiju i okoliš istaknuta je važnost rješavanja problema klimatskih promjena i drugih izazova u ekonomskim i ekološkim dimenzijama, dok je na sjednici Komiteta za demokratiju i ljudska prava obavljena rasprava o izvještaju prijedloga rezolucije izvjestiteljice iz Narodne skupštine Republike Srbije Gordane Čomić, koju je predstavila predsjedavajuća ovog Komiteta i predstavnica portugalskog Parlamenta Isabel Santos. Rezolucija poziva na revitalizaciju obaveza OSCE-a u vrijeme krize liderstva i ideja, a odnosi se na pitanja krize migranata i hitnosti uspostavljanja humanitarnih programa za izbjeglice u Evropi. (kraj)

PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću