MENI
12.7.2016

Predsjedavajući Doma naroda Safet Softić i član Grupe prijateljstva PSBiH za Afriku i zemlje Bliskog istoka Šemsudin Mehmedović razgovarali sa članovima Grupe prijateljstva Parlamenta Saudijske Arabije za BiH



Predsjedavajući Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) Safet Softić i član Grupe prijateljstva PSBiH za Afriku i zemlje Bliskog istoka Šemsudin Mehmedović razgovarali su danas u Sarajevu sa članovima Grupe prijateljstva Majlisa AshShure (Parlamenta) Kraljevine Saudijske Arabije o unapređenju bilateralnih odnosa dvije prijateljske zemlje.

Zahvaljujući se na toplom i prijateljskom prijemu i prenoseći pozdrave njegovog veličanstva kralja Saudijske Arabije Salmana bin Abdulaziza Al – Sauda i predsjedavajućeg Parlamenta Kraljevine Saudijske Arabije, predsjedavajući Grupe prijateljstva za BiH dr. Abdullah bin Hamoud Al – Harbi rekao je da će njegova zemlja nastaviti da gaji iskrene i prijateljske odnose sa Bosnom i Hercegovinom, poštivajući nacionalnu raznolikost i suživot tri konstitutivna naroda u našoj zemlji. 

Ističući činjenicu da Kraljevina Saudijska Arabija podržava stabilnost i evropski put BiH, saudijski parlamentarci čestitali su našoj zemlji na podnošenju aplikacije za članstvo u Evropskoj uniji. 

Podsjetivši na činjenicu da je Kraljevina Saudijska Arabija predvodnica Saveza islamskih zemalja za borbu protiv terorizma, te da su Saudijska Arabija i BiH nedavno potpisale bilateralni sporazum o saradnji u borbi protiv terorizma i organiziranog kriminala, saudijski parlamentarci naglasili su da njihova zemlja snažno podržava opredjeljenje BiH za borbu protiv terorizma i članstvo naše zemlje u globalnoj antiterorističkoj koaliciji. 

Predsjedavajući Doma naroda PSBiH Safet Softić, koji je i član Grupe prijateljstva PSBiH za Afriku i zemlje Bliskog istoka, izrazio je zadovoljstvo veoma visokim nivoom prijateljskih odnosa između dvije zemlje, te ocijenio da se ti odnosi u posljednjih godinu dana još više unapređuju. 

Zahvaljujući se članovima delegacije Parlamenta Saudijske Arabije na pomoći i podršci BiH u najtežim trenucima i uvijek kada je pomoć bila potrebna, Softić je istaknuo da postoje značajne mogućnosti za unapređenje ekonomske saradnje, posebno u sektorima energetike, poljoprivrede i turizma. 

Sagovornici su se složili da je, kroz češće susrete parlamentarnih grupa prijateljstva i članova parlamentarnih komisija, potrebno intenzivirati međuparlamentarnu saradnju dvije zemlje, što bi, kako je ocijenjeno, dovelo do aktivacije i brže primjene bilateralnih sporazuma koji su između Kraljevine Saudijske Arabije i BiH potpisani u posljednjih godinu dana. S tim u vezi, saudijski parlamentarci pozvali su članove Grupe prijateljstva PSBiH da posjete Kraljevinu Saudijsku Arabiju, što je sa zadovoljstvom prihvaćeno. (kraj)


PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću