MENI
25.7.2016

Članovi rukovodstava oba doma Parlamentarne skupštine BiH razgovarali sa predsjednicom Narodne skupštine Srbije



Članovi rukovodstava oba doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) primili su danas u Sarajevu predsjednicu Narodne skupštine Srbije Maju Gojković, koja se nalazi u jednodnevnoj zvaničnoj bilateralnoj posjeti našoj zemlji.

Ističući činjenicu da posjeta gospođe Gojković dolazi u pravo vrijeme i da će poslati pozitivne poruke narodima i građanima BiH, kao i državama Evropske unije (EU) o spremnosti BiH i Srbije da relaksiraju i unaprijede međusobne odnose, te da sarađuju i međusobno se pomažu u procesu evropskih integracija, članovi rukovodstava oba doma PSBiH istaknuli su potrebu da se, kroz jačanje parlamentarne saradnje i građenje zajedničkih strategija, ubrza proces evropskih integracija za sve zemlje regiona Zapadnog Balkana.

Upozoravajući da je, kako je rečeno, vrijeme za izlazak iz začaranog kruga prošlosti i za stvaranje uvjeta za stabilizaciju političkih prilika i za prosperitetnu budućnost dvije zemlje i cijelog regiona, članovi rukovodstva PSBiH naglasili su da je potrebno iskoristiti komplementarnost privreda BiH i Srbije i povećati obim privredne saradnje i vanjskotrgovinske razmjene dvije zemlje.

Zahvaljujući se rukovodstvu PSBiH na pozivu da posjeti našu zemlju, gospođa Gojković istaknula je da je BiH prva država u kojoj je boravi nakon njenog reizbora na poziciju predsjednice Narodne skupštine Srbije, čime obje strane, kako je rekla, pokazuju da postoji želja i prostor za unapređenje dobrih odnosa.

Predsjednica Narodne skupštine Srbije naglasila je da odnosi sa BiH predstavljaju jedan od ključnih vanjskopolitičkih prioriteta Srbije, ocjenjujući da dobri odnosi Srbije i BiH predstavljaju ključ mira, stabilnosti i dobrosusjedskih odnosa u regionu. Gospođa Gojković izrazila je uvjerenje da će posjeta parlamentarne delegacije Srbije na najvišem nivou i razgovori sa rukovodstvom PSBiH biti podstrek i za intenziviranje međuparlamentarne saradnje kroz češće susrete i razmjene mišljenja na nivou parlamentarnih odbora i grupa prijateljstva, kao i za bolju saradnju na ekonomskom planu. Čestitajući našoj zemlji na podnošenju aplikacije za članstvo u Evropskoj uniji (EU) i na parafiranju adaptiranog Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju, predsjednica Narodne skupštine Srbije izrazila je spremnost njene zemlje da BiH pruži punu podršku u procesu evropskih integracija. S tim u vezi, gospođa Gojković predložila je i potpisivanje sporazuma o saradnji komisija/odbora za evropske integracije dva parlamenta.

Dvije delegacije razgovarale su i o uspostavljanju parlamentarne saradnje u rješavanju globalnih i regionalnih problema, posebno u oblastima borbe protiv terorizma, kriminala i korupcije, kao i u vezi sa pitanjem migracija i izbjeglica. (kraj)


PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću