MENI
28.7.2016

Održana 27. sjednica Zajedničke komisije za odbranu i sigurnost BiH



Uz prisustvo ministrice odbrane BiH i njena dva zamjenika, generalnog inspektora u Ministarstvu odbrane BiH, zamjenika komandanta za resurse u Zajedničkom štabu Oružanih snaga BiH, sekretara Ministarstva odbrane BiH i samostalnog izvršioca za pitanja odbrane i civilne komande nad Oružanim snagama BiH u Predsjedništvu BiH, te u prisustvu komandantice NATO štaba i komandanta EUFOR-a u BiH, Zajednička komisija za odbranu i sigurnost BiH na svojoj 27. sjednici obavila je raspravu o Informaciji o realizaciji Operativnog plana za unapređenje sistema javnih nabavki u Ministarstvu odbrane BiH i Oružanim snagama BiH. 

Analizirajući realizaciju zaključaka sa 21. sjednice Zajedničke komisije, kojima je ovo radno tijelo od Ministarstva odbrane BiH zatražilo tromjesečno informiranje o stanju i problema u procesu javnih nabavki, odgovornim licima za takvo stanje, kao i o mjerama koje se poduzimaju u procesu rješavanja problema javnih nabavki u cjelini, Zajednička komisija za odbranu i sigurnost primila je k znanju navedenu Informaciju uz zaključak kojim je obavezala Ministarstvo odbrane BiH da, u skladu sa ranije donesenim zaključcima sa 21. sjednice Komisije, te zaključcima usvojenim na ovoj sjednici, nastavi dostavljati Komisiji informacije o njihovoj realizaciji, kao i o realizaciji Operativnog plana, kako bi Komisija mogla tromjesečno imati uvid u stanje i obaviti raspravu o stanju u ovoj oblasti.

Usvojen je i zaključak kojim Zajednička komisija zahtijeva od Ministarstva odbrane BiH da u što kraćem roku, u svrhu poboljšanja materijalnog statusa profesionalnih vojnih lica, kao i civilnih lica na službi u Oružanim snagama BiH, a s ciljem zaustavljanja daljeg odliva vojnika iz Oružanih snaga BiH, završi i dostavi Vijeću ministara BiH na razmatranje neophodne prijedloge odluka, pravilnika i drugih akata za koje je potrebna njegova saglasnost, kao i da Ministarstva odbrane BiH donese svoje interne akte vezane za materijalni status vojnika i civilnih lica u službi u Oružanim snagama BiH. 

Kroz usvojene zaključke Zajednička komisija posebno insistira na poboljšanju snabdijevanja Oružanih snaga BiH klasom I (hranom), te planira u narednom periodu radno posjetiti komande brigada i drugih jedinica Oružanih snaga BiH, kako bi se neposredno uvjerila u stanje logističkog obezbjeđenja. 

Na kraju, usvojen je zaključak kojim je definirano da će svi procesi, a posebno projekat višegodišnjeg remonta helikoptera, biti predmet stalnog monitoringa od strane Zajedničke komisije za odbranu i sigurnost BiH, kao i utvrđivanje zaliha materijalnih sredstava klasa od I do IX do nivoa bataljona, a sve s ciljem održavanja operativnosti Oružanih snaga BiH u cjelini, što je prevashodna namjera svih ovih aktivnosti koje preduzima i koje će ubuduće preduzimati Zajednička komisija za odbranu i sigurnost BiH.

Zajednička komisija nije podržala principe Prijedloga zakona o dopuni Zakona o Oružanim snagama BiH, čiji je predlagač delegat Mario Karamatić.

K znanju su primljeni:
  • Informacija o obavljenoj radnoj posjeti Komandi 4. pješadijske brigade Oružanih snaga BiH, Čapljina, 12. i 13. jula 2016.
  • Informacija o učešću članova Zajedničke komisije u radu Devetog strateškog političko - vojnog seminara o temi: „Izazovi primjene strategije i akcionog plana za borbu protiv korupcije“,
  • Informacija o sastanku predsjedavajućeg Zajedničke komisije s polaznicima 12. osnovnog Kursa obuke iz oblasti „Sigurnosna politika BiH“, te
  • Informacija o učešću članova Zajedničke komisije na 4. Parlamentarnom obavještajno - sigurnosnom forumu. (kraj)

PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću