MENI
18.12.2015.

Делегација Секретаријата Парламентарне скупштине БиХ у посјети националном огранку GOPAK-а Србије


Делегација Секретаријата Парламентарне скупштине Босне и Херцеговине (ПСБиХ), коју су чинили секретар Дома народа ПСБиХ Бојан Нинковић и секретар Комисије за избор и праћење рада Агенције за превенцију корупције и координацију борбе против корупције Јовица Катић, 17. и 18. децембра 2015. године боравили су у радној посјети Народној скупштини Републике Србије.

Током ове посјете, која је за циљ имала формирање огранка Глобалне организације парламентараца за борбу против корупције (GOPAC) у ПСБиХ, Нинковић и Катић сусрели су се предсједницом националног огранка GOPAC-а Србије Олгицом Батић, потпредсједником овог огранка Владимиром Павићевићем и чланицом огранка Дубравком Филиповски. Домаћини су том приликом пренијели члановима наше делегације своја искуства у оснивању GOPAC-а у Србији, представили рад националног огранка у претходном периоду и понудили сву даљу неопходну помоћ и подршку при оснивању огранка GOPAC -а у ПСБиХ.

Предсједница GOPAC Србија Олгица Батић подсјетила је на чињеницу да је Народна скупштина Србије 2013. године потписала Повељу којом је у основан национални огранак GOPAC -а у овој држави, са основним циљем активног учешћа парламентараца у борби против корупције. Она је додала да је GOPAC Србије у претходном периоду активно сарађивао са свим релевантним институцијама који се баве овим проблемом, међу којима је нарочито истакла Државну ревизорску институцију и Агенцију за борбу против корупције. Госпођа Батић је посебно истакла сарадњу GOPAC -а са невладиним и цивилним сектором, те најавила јачање медијског значаја дјеловања ове организације у Србији. Закључила је да је један од циљева GOPAC -а представља и укључивање већег броја бивших и актуелних парламентараца у његов рад. Уз нагласак да у региону Западног Балкана само Србија и Албанија имају успостављене своје националне огранке, госпођа Батић изразила је наду да ће и остале земље, међу којима и Босна и Херцеговина, кренути тим путем.

Потпредсједник GOPAC -а Србије Владимир Павићевић истакао је да састанак са представницима ПСБиХ представља прилику за развијање добросусједских односа преко теме која везује парламентарце у региону. Он је подсјетио да су чланови GOPAC -а припадници свих посланичких група у Народној скупштини Републике Србије, те да је у GOPAC-у постигнута сагласност позиције и опозиције на пољу борбе против корупције. Како је нагласио, циљ националног огранка GOPAC Србија представља и формирање снажног регионалног огранка ове организације.

Поздрављајући настојање ПСБиХ да формира свој огранак ове организације, чланица GOPAC-а Србије Дубравка Филиповски презентовала је реализоване планове GOPAC-а Србије, као и циљеве које је овај огранак поставио у наредном периоду, те колегама у БиХ понудила помоћ српског огранка ове организације.

Представници Секретаријата ПСБиХ информирали су чланове националног огранка GOPAC-а Србије о корацима који су у нашој земљи до сада предузети у процесу формирања огранка у БиХ. Навели су да је упућен позив клубовима посланика и делегата оба дома ПСБиХ с циљем делегирања њихових представника у огранак GOPAC-а БиХ, те истакли да је сачињен и нацрт текста Повеље о формирању огранка GOPAC-а у ПСБиХ. Тај нацрт, речено је, у најскорије вријеме бит ће представљен и дат на усвајање делегираним представницима GOPAC-а у ПСБиХ с циљем формалног оснивања овог огранка у нашој земљи. Истакнуто је да је регионална сарадња у борби против корупције је од великог значаја, а представници Секретаријата ПСБиХ изразили су наду да ће у активној борби против корупције и друге земље региона поћи путем Србије и Босне и Херцеговине.


Чланови националног огранка GOPAC-а Србије и делегација ПСБиХ посебну захвалност изразили су канцеларијама Развојног програма Уједињених нација (UNDP) у двије државе на подршци коју представници ове организације пружају парламентима Србије и БиХ на пољу превенције и борбе против корупције. (крај)

ПРЕС
КОНТАКТ
Сектор за односе с јавношћу