MENI
1.6.2015

Članovi Zajedničke komisije za odbranu i sigurnost BiH na dvodnevnoj radionici o zakonodavnom okviru, stanju i planovima institucija u oblasti odbrane i sigurnosti


Zajednička komisija za odbranu i sigurnost BiH, u saradnji sa Ženevskim centrom za civilnu kontrolu oružanih snaga (DCAF), Odjelom za sigurnosnu saradnju Misije OSCE-a u BiH i NATO štabom u Sarajevu, organizira 2. i 3. juna na Jahorini radionicu posvećenu zakonodavnom okviru, aktuelnom stanju i planovima institucija Bosne i Hercegovine u oblasti odbrane i sigurnosti.

Cilj radionice, kojoj će, osim članova Zajedničke komisije za odbranu i sigurnost BiH, prisustvovati i predstavnici Predsjedništva BiH, Ministarstva odbrane BiH, Zajedničkog štaba, Operativne komande i Komande podrške Oružanih snaga BiH, Ministarstva sigurnosti BiH, Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA), Granične policije BiH, Direkcije za koordinaciju policijskih tijela BiH, kao i Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH, jeste da predstavnici odbrambenog i sigurnosnog sektora u BiH, na početku rada u ovom mandatu, na što bolji, kvalitetniji i neposredniji način upoznaju članove Zajedničke komisije za odbranu i sigurnost BiH sa zakonodavnim okvirom djelovanja, aktuelnim stanjem u tim institucijama, kao i sa planovima rada institucija u oblasti odbrane i sigurnosti u narednom periodu.

Radionici na Jahorini prisustvovat će i parlamentarni vojni povjerenik BiH, kao i predstavnici Agencije za političku podršku, Službe za poslove sa strancima BiH, Agencije za forenzička ispitivanja i vještačenja, Agencije za školovanje i stručno usavršavanje, Komisije za deminiranje i Centra za deminiranje (BH MAC), te Državne regulatorne agencije za radijacijsku i nuklearnu sigurnost.

Osim predstavnika DCAF-a, Odjela za sigurnosnu saradnju Misije OSCE-a u BiH i NATO štaba u Sarajevu, kao suorganizatora skupa, radionici na Jahorini prisustvovat će i komandant snaga EUFOR-a u BiH, te predstavnici UNDP BiH i Centra za sigurnosnu saradnju u Jugoistočnoj Evropi – RACVIAC.

Kao gosti radionice pozvani su i predstavnici Odbora za bezbjednost Narodne skupštine Republike Srpske i Komisije za sigurnost Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Federacije BiH. (kraj)

PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću