MENI
2.6.2015

Predstavnici ustavnopravnih komisija Parlamentarne skupštine BiH učestvovali na međunarodnoj Konferenciji parlamentarnih odbora za zakonodavstvo u Berlinu

Predsjedavajući Ustavnopravne komisije Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) Halid Genjac, te zamjenica predsjedavajućeg Ustavnopravne komisije Predstavničkog doma Aleksandra Pandurević učestvovali su u radu četvrte međunarodne Konferencije parlamentarnih odbora za zakonodavstvo, koja je, u organizaciji Njemačke fondacije za međunarodnu pravnu saradnju (IRZ) i Parlamentarnog odbora Bundestaga za zakonodavstvo i zaštitu potrošača, u protekla dva dana održana u Berlinu.

Tokom trajanja Konferencije, predsjedavajući Ustavnopravne komisije Doma naroda PSBiH Halid Genjac imao je zapaženo izlaganje na temu " Pravni preduvjeti za pohranjivanje ličnih podataka". Tokom ovog govora Genjac je upozorio da je prikupljanje i zaštita ličnih podataka delikatno pitanje, naglašavajući da s jedne strane postoji obaveza zaštite osnovnih ljudskih prava, među kojima je i pravo na privatnost, dok s druge strane, kako je rekao, postoji nevjerovatan razvoj virtualnih komunikacijskih tehnologija koji omogućava zloupotrebe prikupljenih ličnih podataka, kako u opravdane tako i u neopravdne svrhe.

Genjac je istakao da Bosna i Hercegovina u oblasti zaštite ličnih podataka, poput zemalja članica Evropske unije, ima institucionalno-normativne preduvjete. Tako je naveo da je usvojen Zakon o zaštiti ličnih podataka, u koji su inkorporirani evropski standardi u ovoj oblasti. Naglasio je da Agencija za zaštitu ličnih podataka ima materijalne i kadrovske pretpostavke da izvršava svoje nadležnosti, među kojima su najvažnije kontrola prikupljanja i obrade ličnih podataka, te vođenje njihovog registra.

Zaključio je da postoji sve veći broj građana koji se obraćaju Agenciji tražeći zaštitu svojih prava, što ukazuje na razvoj kulture zaštite ličnih podataka. (cijelo izlaganje predsjedavajućeg Ustavnopravne komisije Doma naroda PSBiH Halida Genjca možete pogledati ovdje)

Osim delegacije PSBiH, u radu ove Konferencije učestvovali su i predstavnici parlamenata iz još 17 zemalja, među kojima su bile i parlamentarne delegacije Srbije, Crne Gore i Kosova. (kraj)


PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću