MENI
3.6.2015

Završena dvodnevna radionica o zakonodavnom okviru, aktuelnom stanju i planovima institucija BiH u oblasti odbrane i sigurnosti

Prezentacijama predstavnika međunarodnih organizacija koje pružaju partnersku podršku radu Zajedničke komisije za odbranu i sigurnost Bosne i Hercegovine, na Jahorini je danas završena radionica posvećena predstavljanju zakonodavnog okvira, aktuelnog stanja i planova institucija Bosne i Hercegovine u oblasti odbrane i sigurnosti.

Govoreći o rezultatima dvodnevnog skupa, predsjedavajući Zajedničke komisije za odbranu i sigurnost BiH Sifet Podžić najavio je da će rukovodstvo Zajedničke komisije uskoro sublimirati sve prezentacije i diskusije, te da će na narednoj sjednici razmatrati i usvojiti zaključke koji će biti proslijeđeni na usvajanje domovima Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine, a potom i svim domaćim i međunarodnim institucijama i organizacijama koje se bave poslovima u oblasti odbrane i sigurnosti. 

Drugog dana radionice svoje programe podrške izložili su predstavnici Odjela za sigurnosnu saradnju Misije OSCE-a u BiH, Ženevskog centra za civilnu kontrolu oružanih snaga (DCAF), RACVIAC-a, Misije UNDP-a u BiH, kao i NATO štaba u Sarajevu. Svi oni pozdravili su održavanje radionice i najavili da će nastaviti da pružaju podršku Zajedničkoj komisiji za odbranu i sigurnost BiH, kao ključnoj parlamentarnoj instituciji za civilnu i demokratsku kontrolu Oružanih snaga i sigurnosnih struktura u BiH. Predstavnici međunarodnih organizacija također su naglasili da će nastaviti da rade i sa svim ostalim institucijama iz oblasti odbrane i sigurnosti u BiH, kao i u zemljama regiona, s ciljem da se podstakne regionalna saradnja u suočavanju sa prisutnim i aktuelnim izazovima terorizma i organiziranog kriminala. 
 
Učesnici radionice drugog dana imali su priliku da čuju i prezentacije rada Agencije za policijsku podršku, Agencije za forenzička ispitivanja i vještačenja, kao i Agencije za školovanje i stručno usavršavanje BiH.

Prezentiran je i rad Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH, u dijelu koji se odnosi na uvoz i izvoz naoružanja i vojne opreme, rad Komisije za deminiranje u Vijeću ministara BiH i BH MAC-a, kao i rad Državne regulatorne agencije za radijacijsku i nuklearnu sigurnost. 

Članovi Zajedničke komisije za odbranu i sigurnost BiH zahvalili su se svim učesnicima radionice na pripremljenim prezentacijama. Posebnu zahvalnost članovi Zajedničke komisije uputili su Ženevskom DCAF-u, Odjelu za sigurnosnu saradnju Misije OSCE-a u BiH i NATO štabu u Sarajevu, koji su pomogli organizaciju radionice. (kraj)

PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću