MENI
10.6.2015.

Представници уставноправних комисија оба дома Парламентарне скупштине БиХ разговарали са делегацијом правника из Уставног суда СР Њемачке


Замјеник предсједавајућег Уставноправне комисије Дома народа Парламентарне скупштине Босне и Херцеговине (ПСБиХ) Средоје Новић и члан те Комисије Драгутин Родић, као и чланови Уставноправне комисије Представничког дома ПСБиХ Момчило Новаковић и Лазар Продановић састали су се данас у Сарајеву са делегацијом угледних правника и стручних сарадника Уставног суда Савезне Републике Њемачке, који бораве у вишедневној студијској посјети Босни и Херцеговини с циљем информисања о структури, стању и развоју правне државе у БиХ.

Током разговора, којем је присуствовао и први секретар Амбасаде Савезне Републике Њемачке у БиХ Цхристиан Реиßмüллер, њемачки правници интересовали су се за однос законодавне и извршне власти у БиХ, као и за проблеме у вези са неспровођењем пресуда Уставног суда БиХ.

Госте из Њемачке занимале су и надлежности уставноправних комисија оба дома ПСБиХ, као и спремност Парламентарне скупштине БиХ за извршавање обавеза законодавне власти након ступања на снагу Споразума о стабилизацији и придруживању.

Представници уставноправних комисија оба дома ПСБиХ упознали су њемачке правнике са поступком доношења закона и других аката у ПСБиХ, као и са надлежностима ових комисија. Они су указали на потребу изградње властитог и кохерентног правног система БиХ, те истакли да је вријеме за озбиљне реформе правосудних институција с циљем да грађани стекну пуно повјерење у рад тих институција. Истовремено, представници уставноправних комисија изразили су увјерење да ПСБиХ и њен Секретаријат имају капацитет да одговоре на захтјеве процеса европских интеграција.

Данас је заједнички поздрављено покретање Twinning пројекта „Јачање улоге парламената БиХ у контексту европских интеграционих процеса“, којег проводе Народна скупштина Мађарске и Народна скупштина Француске. (крај)

ПРЕС
КОНТАКТ
Сектор за односе с јавношћу