MENI
11.6.2015

Počela radionica o realizaciji preporuka iz Izvještaja parlamentarnog vojnog povjerenika za 2014. godinu



Parlamentarni vojni povjerenik Bosne i Hercegovine Boško Šiljegović otvorio je danas u Tesliću dvodnevnu radionicu posvećenu realizaciji preporuka iz Izvještaja o radu parlamentarnog vojnog povjerenika za 2014. godinu, na kojoj o stanju ljudskih prava i osnovnih sloboda pripadnika Oružanih snaga (OS) BiH raspravljaju članovi Zajedničke komisije za odbranu i sigurnost BiH, predstavnici Predsjedništva BiH, Ministarstva odbrane i Oružanih snaga BiH, te predstavnici Misije OSCE-a u BiH i civilnog društva. 

Pozdravljajući organizaciju ovog skupa i činjenicu da je Izvještaj Parlamentarnog vojnog povjerenika za 2014. godinu dobio jednoglasnu podršku u oba doma Parlamentarne skupštine BiH, predsjedavajući Zajedničke komisije za odbranu i sigurnost BiH Sifet Podžić ocijenio je da je institucija parlamentarnog vojnog povjerenika u punom kapacitetu radi posao iz njene nadležnosti i da može pomoći pripadnicima OS BiH u zaštiti ljudskih prava i osnovnih sloboda. 

Podžić je upozorio da u Izvještaju Parlamentarnog vojnog povjerenika postoje pitanja i problemi pripadnika OS BiH koji se ponavljaju i najavio da će Zajednička komisija za odbranu i sigurnost, u bliskoj saradnji sa Uredom parlamentarnog vojnog povjerenika, krenuti ofanzivnije u njihovo rješavanje.

Učesnike radionice pozdravili su i zamjenici ministrice odbrane BiH Emir Suljagić i Boris Jerinić, kao i predstavnici Misije OSCE-a u BiH i Ženevskog centra za demokratsku kontrolu oružanih snaga (DCAF), koji su podržali organizaciju ovog skupa.

Obraćajući se prisutnima, šef Vojnopolitičkog ureda Misije OSCE-a u BiH John Martin ocijenio je da je parlamentarni vojni povjerenik BiH, od uspostavljanja te institucije, dao značajan doprinos uređenom i efikasnom vođenju OS BiH. Prema riječima gospodina Martina, Ured parlamentarnog vojnog povjerenika predstavlja vitalni dio demokratskog nadzora infrastrukture institucija BiH. 

Tokom prvog dana radionice razgovaralo se o položaju i statusu žena u OS BiH, o statusu i položaju podoficira u OS BiH, kao i o uslovima života i rada u kasarnama OS BiH. U sadržajnoj raspravi konstatirano je da je potrebno ulagati napore da se poveća broj žena u OS BiH, posebno na pozicijama na kojima se donose odluke, kao i da treba zakonski definirati status žena u OS BiH u vrijeme trudnoće. 

U okviru rasprave o statusu i položaju podoficira u OS BiH istaknuto je da je potrebno povećati starosnu granicu za odlazak u prijevremenu penziju kategorije podoficira, te uskladiti koeficijente plata podoficira sa kategorijom oficira, kao i poboljšati neka druga statusna pitanja ove kategorije profesionalnih lica u OS BiH. 

U okviru radionice, sutra će se voditi rasprava o unapređenju i postavljenju profesionalnih vojnih lica u OS BiH, kao i o pripremljenosti Ministarstva odbrane i OS BiH na repatrijaciju profesionalnih vojnih lica angažiranih u mirovnim misijama. (kraj)

PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću