MENI
17.6.2015

Delegacija Parlamentarne skupštine BiH na Interparlamentarnoj konferenciji o uspostavljanju nezavisnog i modernog pravosudnog sistema u zemljama proširenja EU


Zamjenici predsjedavajućeg Ustavnopravne komisije Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) Bariša Čolak i Sredoje Nović, kao i članovi Ustavnopravne komisije Predstavničkog doma PSBiH Momčilo Novaković i Nikola Lovrinović činit će delegaciju PSBiH na Interparlamentarnoj konferenciji na temu „Ka nezavisnim i modernim pravosudnim sistemima u zemljama proširenja“, koja će biti održana 18. i 19. juna ove godine u Pržnom kod Budve.

Na Konferenciji, čiji je domaćin Skupština Crne Gore, a organizator Pretpristupna jedinica Evropskog parlamenta, u saradnji sa Komisijom za vanjske poslove, Komisijom za pravne poslove i Komisijom za građanske slobode, pravo i unutrašnje poslove Evropskog parlamenta, bit će riječi o temama vezanim za vladavinu prava, nezavisnost pravosuđa i o reformama u pravosudnom sistemu neophodnim za pristupanje Evropskoj uniji.

U okviru rasprave o provođenju pravosudnih reformi u zemljama Zapadnog Balkana i Turske u svjetlu njihove pojedinačne evropske perspektive, učesnicima Konferencije trebalo bi da se obrati i predsjedavajući Doma naroda PSBiH i zamjenik predsjedavajućeg Ustavnopravne komisije Doma naroda Bariša Čolak.

Dvodnevna rasprava, u kojoj će, osim parlamentaraca iz zemalja Zapadnog Balkana, učestvovati i predstavnici Evropske komisije, članovi Evropskog parlamenta, te pravni eksperti iz zemalja Evropske unije, bit će posvećena i borbi protiv korupcije, te stvaranju efikasnijeg i modernijeg pravosuđa u zemljama kandidatima za ulazak u Evropsku uniju. (kraj)

PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću