MENI
18.6.2015.

Одржана 6. сједница Заједничке комисије за одбрану и безбједност БиХ




Заједничка комисија за одбрану и безбједност БиХ на својој 6. сједници усвојила је и домовима Парламентарне скупштине Босне и Херцеговине (ПСБиХ) у даљу процедуру доставила Извјештај о стању радијацијске и нуклеарне безбједности за 2014. годину, чији је сачинилац Државна регулаторна агенција за радијацијску и нуклеарну безбједност БиХ.

Комисија је примила к знању и Информацију ове Агенције о безбједности збрињавања истрошеног горива и безбједности збрињавања радиоактивног отпада на Трговској гори. Уз Информацију Комисија је усвојила и домовима предложила усвајање сљедећих закључака:

  1. Како би се спријечиле могуће компликације на међународном нивоу, неопходно је да БиХ одмах приступи ратификацији SEA протокола ESPOO Конвенције, те да, по убрзаној процедури, заврши процес. За ову активност задужује се Министарство спољне трговине и економских односа БиХ;
  2. Да се формира радна група за праћење стања и активности у вези са могућом изградњом одлагалишта нуклеарног отпада на локацији Трговска гора, општина Двор.
    Чланови радне групе требају бити представници ПСБиХ, Министарства спољне трговине и економских односа БиХ, Министарства иностраних послова БиХ, Државне регулаторне агенција за радијацијску и нуклеарну безбједност БиХ, релевантних ентитетских министарстава и локалних заједница.
    Предсједавајући радне групе треба бити Fokal point за ESPOO Конвенцију.
    Радну групу треба формирати Савјет министара БиХ.
  3. Упутити допис Републици Хрватској с приједлогом за формирање међудржавне комисије за праћење стања и активности у вези са могућом изградњом одлагалишта нуклеарног отпада на локацији Трговска гора, општина Двор.

У складу са закључком са 12. сједнице Представничког дома ПСБиХ, одржане 28. маја 2015., а којим је Дом задужио Заједничку комисију за одбрану и безбједност БиХ да размотри Информацију Савјета министара БиХ о нападу на полицијску станицу у Зворнику, те о недавном привођењу људи на простору Републике Српске, као и стенограм и приједлоге закључака изнесених током расправе на сједници Дома, те да, с тим у вези, достави Представничком дому ПСБиХ мишљење са приједлозима закључака, колегијум Заједничке комисије за одбрану и безбједност БиХ сачинио је приједлог закључака и доставио их члановима Комисије на разматрање. Након свеобухватне расправе, усвојен је закључак којим се чланови Заједничке комисије за одбрану и безбједност БиХ позивају да до наредне сједнице овог радног тијела доставе Колегијуму комисије приједлог измјена и допуна закључака које је предложило руководство Комисије на данашњој сједници.

С дневног реда сједнице скинуто је разматрање Приједлога закона о измјенама и допунама Закона о полицијским службеницима БиХ у другој комисијској фази. (крај)




ПРЕС
КОНТАКТ
Сектор за односе с јавношћу