MENI
19.6.2015

Zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda PSBiH Ognjen Tadić na Trećoj konferenciji parlamentaraca Dunavske regije



Zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) Ognjen Tadić učestvovat će u radu Treće konferencije parlamentaraca Dunavske regije, koja se od 20. do 22. juna održava Beogradu.

Kako je programom rada predviđeno, Konferencija će biti otvorena panel diskusijom „Kulturno nasljeđe i raznovrsnosti kao osnove evropskog identiteta u Dunavskom regionu iz ugla jevrejskog nasljeđa i restitucije“, na kojoj će uvodničar biti poslanik Evropskog parlamenta Michael Theurer, a panelisti predstavnici Svjetske jevrejske organizacije za restituciju, GIZ-a i beogradskog Univerziteta.
Pored ove, na Konferenciji će biti obavljena i panel diskusija na temu: „Riječni putnički saobraćaj i održivi turizam“, u kojoj su planirana izlaganja predstavnika Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Republike Srbije, Agencije za upravljanje lukama, te skupštinskog Odbora za saobraćaj i turizam.

U okviru dijela Konferencije čije je održavanje predviđeno u zgradi Narodne skupštine Republike Srbije, učesnicima će se obratiti predsjednica Narodne skupštine Maja Gojković, kao i zamjenica direktora Ureda za evropske integracije Republike Srbije i koordinatorica za Dunavsku strategiju Ana Ilić. Nakon toga, programom rada predviđene su rasprave o upravljanju vodama i prevenciji poplava u slivu Dunava, zatim razvoju željezničkog, cestovnog i zračnog saobraćaja u Dunavskoj regiji, te ulaganjima u istraživanja i nauku kao pokretače razvoja Dunavske regije.

Učesnicima bit će predstavljen i projekat pod nazivom: „Unapređenje obrazovanja Roma u Srbiji“, a kako je programom rada predviđeno, Konferencija će biti okončana usvajanjem zajedničke deklaracije. (kraj)

PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću