MENI
22.5.2015

Na sjednici Stalnog komiteta Parlamentarne skupštine Vijeća Evrope predstavljeni prioriteti predsjedavanja Bosne i Hercegovine Komitetom ministara Vijećem Evrope


U zgradi Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) danas je održana sjednica Stalnog komiteta Parlamentarne skupštine Vijeća Evrope (PSVE), najvažnijeg tijela te međunarodne institucije koje djeluje u ime PSVE između dva zasjedanja.

Tokom sjednice, koja predstavlja najvažniji politički događaj nakon što je naša država preuzela predsjedavanje Komitetom ministara Vijeća Evrope, predstavljeni su prioriteti šestomjesečnog predsjedavanja koji se odnose na provođenje Istanbulske konvencije o sprečavanju i borbi protiv nasilja nad ženama u porodici, na provođenje Evropske konvencije o kulturi, na politiku Vijeća Evrope prema susjednim regionima, kao i na unapređenje interkulturalnog i međureligijskog dijaloga. 

Čestitajući Bosni i Hercegovini na preuzimanju predsjedavanja Komitetom ministara Vijeća Evrope, predsjednica PSVE Anne Brasseur zahvalila se zvaničnicima naše zemlje na dobroj organizaciji sjednica Biroa i Stalnog komiteta PSVE. U svom pozdravnom govoru gospođa Brasseur naglasila je da usvajanje Akcionog plana za BiH o ispunjavanju preostalih obaveza naše zemlje kao države članice Vijeća Evrope vidi kao prvi veliki pozitivan pomak Bosne i Hercegovine tokom šestomjesečnog predsjedavanja Komitetom ministara Vijeća Evrope.

Pozdravljajući prisutne, predsjedavajući Predstavničkog doma PSBiH Šefik Džaferović rekao je da će BiH učiniti sve kako bi opravdala povjerenje i ispunila obaveze koje pred njom stoje u narednom šestomjesečnom periodu predsjedavanja Vijećem Evrope. Džaferović je istakao da ovaj period predstavlja priliku da BiH, nakon dugogodišnjeg zastoja, pokrene reformske procese, za šta su, kako je rekao, preduvjeti odlučnija uloga međunarodne zajednice i odgovornije ponašanje domaćih političkih snaga. (govor predsjedavajućeg Džaferovića možete pogledati ovdje)

U svom pozdravnom govoru predsjedavajući Doma naroda PSBiH Bariša Čolak ocijenio je da vodeći političari u BiH moraju biti ozbiljni i odgovorni u provođenju reformi, posebno na ekonomskom i socijalnom planu, kao i u pogledu reforme pravosuđa. Čolak naglasio da je pred BiH period provođenja teških i mukotrpnih reformi, uključujući i provođenje presuda Evropskog suda za ljudska prava. (govor predsjedavajućeg Čolaka možete pogledati ovdje)

Članovima Stalnog komiteta PSVE obratio se i ministar vanjskih poslova BiH i predsjedavajući Komiteta ministara Vijeća Evrope Igor Crnadak, koji je, predstavljajući prioritete predsjedavanja, naglasio da BiH tu obavezu preuzima u delikatnom trenutku, posebno u pogledu pogoršane sigurnosne situacije u velikom dijelu Evrope. 

Sjednici Stalnog komiteta PSVE prisustvovao je, u svojstvu potpredsjednika PSVE, zamjenik predsjedavajućeg Predstavničkog doma PSBiH Mladen Bosić, kao i predsjedavajući Stalne delegacije PSBiH u PSVE Senad Šepić (kraj)

PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću